Uusi olohuone ja eteinen (omakotitalon pintaremontti osa 2)


Olohuoneen suurin ongelma oli pimeys useista ikkunoista huolimatta, sekä sisustuksen tunkkaisuus. Haluttiin selkeästi raikaampi ja modernimpi ilme. Asiakkaiden olohuoneessa oli todella paljon tilaa ja neliöitä, mutta tämän hetkisessä sisustuksessa tv:n ympärille koottu oleskelualue oli tavallaan olohuoneen pimeimmässä nurkassa huoneen perällä. Olohuoneen alkuosaan jäi taas tosi paljon ihan tyhjää tilaa.

Vanhan olohuoneen pimeys oli suurin ongelma. Katto on tummunutta mäntyä. Lattian parkettikin on hieman tummunut vuosien varrella. Kaikki kalusteet ovat joko tumman ruskeita tai mustia.

Tästä hahmottaa hyvin miten pimeä oleskelualue oli. Kuvaushetkellä oli vieläpä kaikkein valoisin hetki päivästä, ja silti huone jäi hieman hämäräksi. Vanha valaistus ei ollut mitenkään riittävä. Koko tilassa oli ainoastaan kaksi kattovalaisinta olkkarin molemmissa päissä.

Valolla on yllättävän suuri merkitys sisustuksessa ja onneeksi asukkaat halusivat siihen myös panostaa. Suomessa suurin osa ajasta ollaan keinovalaistuksen varassa, joten jos isompaa remonttia lähtee tekemään kannattaa pohtia sisustusta myös valaistuksen näkökulmasta olisiko siinä jotain parantamisen varaa.

Ikkunoita vastakkaisella seinällä oli tumma punaiseksi maalattu tiiliseinä. Ensinnäkään väri ei vastannut asiakkaiden makua ja tiilikuvioon oltiin jo aivan kyllästytty. Tumma punaisen sävy oli ongelmallinen myös valon suhteen. Jos ikkunaa vastakkainen seinä on tumma, valo ei pääse kimpoamaan seinän kautta takaisin huoneeseen. Tämä kannattaa yleisestikin muistaa, jos haluaa tehdä tumman seinän huoneeseen, kun miettii mikä seinä olisi paras valita.

Vanhalla avotakalla ei ollut enää mitään käyttöä. Leivinuunia sen sijaan lämmitettiin ahkerasti. Takka saikin lähtä suoraan purkuun. Suurimmasta osasta vanhoista sisustusesineistä joita oli pitkin huonetta haluttiin luopua uudessa sisustuksessa.

Tästä kuvasta havainnollistuu hyvin, miksi verhot kannattaa sijoittaa suurimmaksi osaksi ikkunan sivuille, eikä eteen. Verhot peittivät puolet ikkunan pinta-alasta joten se pimentää huonetta jo reippaasti. Tummat karmit sekä umpinainen tuuletusikkuna tekivät ikkunoista entistä synkemmät.

Olohuoneen pitkällä seinällä ikkunoiden molemmin puolin oli tietysti samat verhot. Vanha mäntyinen tumma verhokotelo yhdistettynä kappaverhoon ikkunan yläosassa toi tosi raskaan ilmeen ja sai vielä enemmän huoneessa sen tunteen, että katto romahtaa niskaan. Erilliset paneeliverhot ikkunoiden välissä eivät myöskään toimineet.

Kun lähdin toteuttamaan suunnitelmaa, niin merkittävin asia oli saada vanhan katon tilalle uusi valkoinen katto ja vanhan lattian tilalle uusi huomattavasti vaaleampi. Aikaisemmassa postauksessa kerroinkin jo näistä, mutta kerrataan vielä nopeasti eli lattiaksi valittiin kestävä vinyylilankku ja katto verhottiin mdf paneelilla. Vanhan katon päälle panelointi mahdollisti uuden valaistuksen suunnitteluun vapauksia ja oli halvempi ja helpompi vaihtoehto, kuin lähtä maalaamaan koko talon sisäkattoa.

Kattoon asennettii 8 kpl alasvaloja ja valon väriksi asikkaiden toivesta valkoista valoa. Sitä tunkkaista keltaista tunnelmaa ei uuteen sisustukseen haluttu. Koko huone valaistui nyt ihan kauttaaltaan tasaisesti.

Halusin luoda sisustuksesta reippaasti selkeämmän. Kalusteiden sijoittelua tuli pyöriteltyä aivan kaikella mahdollisella tavalla, mutta päätin pitää tv alueen kuitenkin samassa päädyssä kuin ennenkin. Vanhojen kalusteiden tilalle suosittelin keveämpiä vaihtoehtoja. Kaikki vanhat kalusteet kun olivat aika möhkäleitä ja raskaan näköisiä.

Vanhat mustat nojatuolit oli saman tyyliset, mutta nykyiset on paljon raikkaamman ja siromman näköiset. Metalliset sirot sohvapöydät jatka samaa tyyliä. Vaikka nykyiset sohvapöydät ovat paljon sirommat kun entiset tumman ruskeat möhkäleet, ne eivät näytä liian olemattoomilta, tämän takaa pöytien riittävä koko. Tv pääty ei kaivannut niin isoa sohvapöytää, mutta varsinkin ison sohvan kanssa koolla todellakin on väliä.

Verhoissa halusin tuoda jotain todella paljon simppelimpää tilalle. Ajatus oli heti, että vanhat verhokotelot ja ripustustyylit pois ja uutta ja yksikertaisempaa tilalle. Kattoon asennettiin kiinni Ikean Vidga kiskot. Ohuet kiskot eivät vie huomiota itseensä. Koska huone oli matala ja huonekorkeus laski muutamia senttejä lisää uuden katon myötä, verhot ripustettiin suoran katosta roikkumaan, jottei tila tunnu entistä matalammalta. Koska olohuone oli tosi pitkä, pelkkä yksi verho tv päädyssä olisi näyttänyt liian kapealta suirulta, joten verhoja laitettiinkin kaksi kappaletta vierekkäin. Huom kuvissa verhot ovat vielä lyhennystä vailla eli niitä ommellaan pari senttiä lyhyemmäksi, jotta verhot tulevat alareunasta juuri lattian yläpuolelle.

Kun vanha takka lähti pois, tuli olkkariin entisestään tilaa mikä mahdollisti tv:n sijoituksen takan tilalle. Uusi tv-taso on lähes seinästä seinään. Tämä on helppo ja yksinertainen kikka jos sinulla on joku kapeahko tila johon suunnittelet esim penkkiä, lipastoa yms. Tulee viimeistellymmän näköinen, kun kaluste yltää lähes päästä päähän, kuin että molempiin päihin jäisi isot, mutta kuitenkin sen verran pienet raot,että ihan tyhjää turhaa tilaa syntyisi.

Vanha punainen tiiliseinä sai valean harmaan hiertopinnoitteen pintaan, josta tulikin todella upean näköinen. Valitettavasti seinästä ei parempaa kuvaa löydy, mutta tästä näkyy edes jollain tavalla. Hiertopinnoite on elävän hieman betonimaisen näköinen, mutta tasavärisempi ja tasaisempi, kuin betoni tai takoissa ja uunien pinnoilla käytetty perinteinen rappaus.

Olohuoneen toiseen päätyyn tuli iso kulmasohva. Sohvalta avautuu parhaat näkymät kaikkialle asuntoa ja se on kuin koko talon keskipiste. Koska tilaa oli reilusti, sohvaa ei sijoitettu seinään kiinni, vaan se on reilusti irti molemmista seinistä. Suosittelen aina jos tilaa on reilusti, ottaan huonekaluja hieman irti seinästä jolloin sisustuksesta tulee ilmavampi. Jos miettii myös käytännön tasolla, niin siivoaminen on myös helpompaa kun imurin kanssa pääsee sohvan takaa kiertämään. Kyseinen sohva on Koti-Siilistä hankittu Vesta divaanikulmasohva. Sohva on tosi miellyttävä istua on pehmeä mutta kuitenkin sopivalla tavalla jämäkkä ja pitää varmasti tulevaisuudessa muotonsa hyvin. Sohvan jaloissa jatkuu sama keveä tuuli kuin sohvapöydässä. Vaikka sohva on todella iso 263 cm leveä ja 219 cm syvä, niin se ei näytä kuitenkaan möhkäleeltä keskellä olohuonetta.

Iso sohva tarvitsi seuraksi tietysti ison maton. Sopiva matto löytyi Elloksen valikoimasta London matto. Tästä alla olevasta Elloksen kuvasta näkee hieman paremmin miltä matto näyttää luonnossa. Hennon tummanvihreä matto antaa sopivasti sävyä olkkariin. Matto on eläväpintainen ja hieman kiiltävä.

Sohvan taakse tulee mahdollisesti vielä matala kapea lipasto ja yläpuolelle esimerkiksi iso maalaus.

Keittiöstä purettiin kaksi seinän pätkää pois, joka avarsi keittiö, eteis- ja olohuonetilat yhtenäiseksi. Eteinen oli ahdas koppi, joten siitä lähti myös turha seinä pois, joka avasi tilaa.

Näitä kahta kuvaa vertaamalla näkee hyvin miten paljon seinien poisto toi valoa ja avaruutta lisää. Muutos oli todella merkittävä.

Aulatilan? vai miksi tätä aluetta kutsuisikaan seinälle päätyi puinen tumman ruskea iso seinäkoriste. Se on ensimmäinen asia, minkä ovesta sisään astuessaan näkee. Sitä ei siis sijoitettu aivan seinän keskelle, vaan hieman oikeaan reunaan, jotta ovelta katsoessa se näyttää olevan näkymän keskellä.

Halusin, että olohuoneesta eteiseen päin katsottaessa näkymä jatkuisi luotevasti, joten taaempana näkyvä seinä maalattiin samalla sävyllä olohuoneen seinän kanssa. Koska olkkari oli pitkä ja kapea, halusin että molemmat seinät ovat samaa sävyä, koska se sai myös olkkarin näyttämään leveämmältä.

Tässä onkin yksi hyvä sisustusvinkki eli mieti koko näkymää sen sijaan, että ajattelisit kahta tilaa erillisinä. Tämä on tärkeä vinkki, koska tällä hetkellä sisustuksissa suositaan isoja avaria tiloja, jolloin tilat sekoittuvat keskenään erillisten huoneiden sijasta.

Käytävä sai uuden vaalean käytävämaton ja lisäksi kattoon asennettiin uudet valot tietysti. Käytävä jäi ennen hieman hämäräksi ja synkäksi, mutta valaistuksen sekä tietysti uusien vaaleiden pintojen myötä siitä tuli todella kiva. Aulatilan seinustalle tuli Ikean Malsjö vitriinikaappi.

Eteinen sai uuden tumman harmaan ulko-oven sekä naulakon ja pienen pehmustetun jakkaran jossa kengät saa jalkaa. Pakko sanoa, että tämä naulakko on kyllä yksiä tyylikkäimpiä ja käytännöllisimpiä mitä olen nähnyt. Tiedättekö sellaisen perinteisen lattialla seisovan naulakon, joka on tungettu täyteen takkeja ja sitten kaivat omaa takkia sieltä muiden alta ja onnistut pudottamaan jonkun toisen takin samalla lattialle. Tämä naulakko ei ole sellainen. Tämä oli tosi tukeva ja alas voi laitta myös kengät. Lisäksi noiden kenkähyllyjen paikkaa pysty itse muuttamaan sopivalle korkeudelle. Tämä naulakko tulee olemaan asukkailla ns vieras naulakko koska käytävän varresta löytyy erillinen liukuovikaappi, jossa asukkaiden omat ulkovaatteet ja kengät ovat. Naulakko on Taloon.com Vaateteline Brabantia Linn pieni 190x61 cm musta.

Tästä eteisen nurkasta erottaa hyvin valkoisen seinän sekä hieman tummemman sävyisen seinän värieron. Tarkoitus oli että kaikki seinät eivät olisi aivan valkoisia, mutta yleisilme olisi kuitenkin suht vaalea valkoinen, joten tässä vielä viimeinen sisutusvinkki. Jos jaksaa satsata sisustukseen, maalien sävyttäminen kannattaa! Pieni valkoisen maalin sävyttäminen tekee oikeasti ihmeitä. Tästä kuvasta erottaa hyvin, miten lattia hieman kylmemmät sävyt toistuu seinällä, mutta sitten lattian lämpimämmät sävyt taas mätsää maton sävyyn, naulakon puuhun sekä maalauksen sävyihin. Kaikki sopii toisiinsa täydellisesti mikä luo viimeistellyn ja tyylikkään lopputuloksen.

Makkarin, vaatehuoneen wc:n sekä kodinhoitohuoneen, kylppärin ja saunan postaukset tulee seuraavana joten pysykää kuulolla.

Kuvat:

Ennen kuvat: minä

Jälkeen kuvista suurin osa Jenna Kröger

#olohuoneensisustus #eteisensisustus

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE