Uusi keittiö (omakotitalon pintaremontti osa 1)


Nyt alkaa sarja, jossa kerron suunnittelemastani omakotitalon remontista. Käsittelen jokaisessaa osassa erikseen huoneen kerrallaan, koska muuten tästä tulisi järkyttävän pitkä teksti. Otetaan aluksi käsittelyyn keittiö joka se oli tärkein remontoitava huone talossa.

Talossa asui pariskunta kolmen koiransa kanssa. Lapset olivat muuttaneet jo omilleen. Keittiö ei vastannut enää asukkaiden nykyisiä tarpeita, eikä ollut yhtään heidän tyylinen.

Toiveena oli tuoda valoa ja avaruutta keittiöön. Tilan keskellä oleva saareke haluttiin pois, koska se tukki näkymää, eikä sille oikein ollut edes käyttöä. Perheellä oli todella paljon astioita ja he halusivat remontin aikana luopua turhista astioista. Kaappitila sai siis vähentyä reilusti.

Keittiön kulmasta haluttiin poistaa kaksi seinää, jotta keittiö ja olohuone tulisivat yhtenäisemmäksi tilaksi. (Kuvassa suoraan edessä, sekä oikella sivulla oleva seinä poistettiin.) Arkkupakastin sai lähteä koska sitä ei enää tarvittu ja keittiön toisessa päässä oleva jääkaappi ja pakastinkaappi haluttiin siirtää samalle puolelle keittiötä missä ruuanlaitto muutenkin tapahtuu.

Tiskiallas ja liesi saivat jäädä samalle tutulle paikalle, mutta uuni siirrettiin korkealle seinustalle integroidun mikron kanssa. Astianpesukone sai jäädä melkeen samaan kohtaan kuin aiemmin, mutta integroitiin kaapin taakse piiloon.

Tässä vanhan keittiön näkymä käytävästä olohuoneeseen ja keittiön suuntaan. Kaikki huoneet olivat siis tavallaan irrallaan toisistaan. Seinien kaataminen oli yksi isoimpia tekijöitä muutokseen. Kun ennen koko asunto koostui omista erillisistä tiloistaan, niin seinät kaatamalla olohuone, keittiö, eteinen ja käytävä liittyivät toisiinsa. Taloon tuli valtavasti neliöitä ja tilan tuntua lisää.

Leivinuunissa oli vanha maalipinta, mutta se haluttiin saman väriseksi tiiliseinän kanssa joka oli punainen, eli ei sopinut asukkaiden tyyliin.

Toiveena olisi saada valkoinen keittiö, joka ei olisi kuitenkaan liian kliini ja moderni, mutta ei kuitenkaan täysin pelkistetty. Aika perinteisiä toiveita, mitä suurin osa remontoijista aina haluaa. No mitä tämä sitten käytännössä tarkoitti.

Haluttiin valkoiset tasapintaiset kaapit joko ilman vetimiä tai tosi yksinkertaisilla vetimillä. Sisustuksen värit valkoista ja harmaan sävyjä, ehkä yhtään kellertävää puuta. (huom tämä muuttui matkan varrella josta kerron myöhemmin) Iso massiivinen ruokapöytä, modernimpaa tyyliä kuin entinen pöytä. Keittiön taso tai välitila sai olla jotain muuta, kuin valkoista. Valkoinen katto ja harmaa lattia. Uusi valaistus. Valaisimia oli ihan liian vähän ja keltainen valon väri ei miellyttänyt. Päätyseinälle haluttiin lattiasta kattoon kaapistoa ja tiskiallas seinältä yläkaapit kokonaan pois.

No mitä suunnittelin keittiön osalta? Keittiöfirmoissa on yleensä ilmainen suunnittelupalvelu, jossa suunnitellaan millilleen mitkä kaapit ja miten asennetaan, joten minun tehtäväksi jäi etsiä asukkaille mallikuvia millaista keittiötä voisivat lähteä etsimään. Käytännössä tein muutaman malliesimerkin keittiöstä mikä heille voisi sopia. Tässä oli tietysti mielessä myös koko asunnon muu sisustus. Keittiön täytyisi sopia muuhun asuntoon. Asiakkaat pystyivät suoraan marssimaan kuvat kädessä keittiöliikkeisiin, että tällaista tyyliä lähdetään nyt hakemaan. Sopiva keittiö löytyi Ilona keittiöltä ja palvelu oli kuulemma pelannut loistavasti.

Asukkaat halusivat vinyylilankku lattian koko taloon, joten etsin muutaman lattiavaihtoehdon. Ensin tietysti netissä vertailin ja lopulta kiersin liikkeet läpi ja karsin parhaat mitkä sopisivat heille. Vinyylilankku oli hyvä valinta koiratalouteen, koska on todella kestävä, mutta laminaatin sijaan kestää paremmiin vettä eli ei turpoa heti saumoista. Lattia myös tuntuu pehmeältä ja joustavalta jalkokojen alla toisin kuin laminaatti tai parketti joka on kova ja kopisee.

Katossa oli vanha kellastunut mäntylauta. Vaihtoehtona oli lähteä joko maalaamaan sitä, tai asentaa päälle uusi kattoverhous. Päädyttiin verhoamaan vanha katto valkoisilla MDF paneeleilla.

Uudet kattopaneelit olivat maalaukseen verrattuna suunnilleen saman hintaisia, kun maalikerroksia tarvitsisi kuitenkin useamman, että noin tumman katon olisi saanut peittoon. Lisäksi koko talon kattojen maalaaminen olisi ollut aivan järjetön urakka, eli helpommalla pääsi asentamalla päälle uudet MDF paneelit. Uusi valaistus saatiin myös upotettua uuteen kattoon kätevästi, mikä antoi huomattavasti vapauksia valaistuksen suunnitteluun. Huonekorkeus laski uuden katon ansiosta, mutta valkoinen katto sai aikaan illuusion kuin kattoa olisi itseasiassa nostettu ylöspäin. Niin radikaali oli muutos tummuneesta vanhasta katosta uuteen. Asukkaat myös kertoivat, että vieraat olivat ihan kysyneet, että oletteko nostaneet kattoa jotenkin ylemmäs.

Vanhassa keittiössä oli kaksi kattovalaisinta, sekä yläkaappien alla perinteiset karmeat loisteputkivalaisimet. Uuteen kattoon upotettiin alasvalot valaisemaan koko keittiön. Sekin toi lisää tilan tuntua, kun valo levittäytyi tasaisesti koko huoneeseen.

Eniten valoa tarvitaan tietysti keittiön työskentelyalueella, joten tiskipöydän yläpuolelle kattoon laitettiin kolme alasvaloa. Ympäri kettiön kattoa lisättiin vielä isommilla väleillä alasvaloja hyväksi yleisvaloksi valaisemaan koko tilan. Katon alasvalot kytkettiin niin, että työtason yllä olevat kolme valaisin ja loput alasvalot kytkettiin erikseen. Eli jos tarvitsee valoa vain lavuaarin yllä, niin ei tarvitse koko kattovalaistusta laittaa päälle.

Ruokapöydän yläpuolelle tehtiin paikka isolle riipuvalaisimelle. Keittiö on suhteellisen iso ja niin myös ruokailuryhmä, joten pieni riippuvalaisin olisi näyttänyt tässä hassulta. Tarvittiin siis riittävän iso valaisin. Toinen vaihtoehto oli asentaa kaksi hieman pienempää riippuvalaisinta vierekkäin pöydän yläpuolelle, mutta yksi oikeasti iso valaisin toimi tässä myös hyvin. Jos en väärin muista niin valaisi on ellokselta.

Seinien purkaminen mahdollisti entistä isomman ruokapöydän. Aluksi ideana oli, että asukkaat olisivat omasta puutavarasta teettäneet pöydän, mutta he olivatkin sattumalta löytäneet kirpparilta tämän yksilön. Kannesta hioivat vanhan maalin pois, jolloin puupinta tuli näkyviin, ja jalkaosa sai kiiltävän mustan kalustemaalin pintaansa. Kanteen läpinäkyvä lakkapinta. Alunperin sisustuksessa oli tarkoitus käyttää vain kylmiä harmahtavia ja rusehtavia puun sävyjä, mutta asukkaat olivatkin itse päätyneet vaaleaan hieman kellertävään puupintaan. Tämä olikin hyvä valinta, jotta sisustus sai lämpöä kylmien sävyjen rinnalle. Alkuperäinen suunnitelmahan oli ettei mitään lämmintä saanut olla, mutta ehdottomasti parempi näin.

Moderni mustavalkoinen keittiö

Ihan pelkällä pintaremontilla ei menty vaan vanhat ikkunat vaihdettiin uusiin valkoisiin, joissa tuuletusikkunakin on lasinen. Tämä sai ikkunat näyttämään suuremmilta. Ulkonäön lisäksi lämmityskustannukset on laskeneet talossa huomattavasti, kun ikkunat eivät enää vedä. Lämmitykseen littyen, taloon asennettiin ilmalämpöpumppu ja leivinuuni lämpiää edelleen, tosin paljon harvemmin kuin ennen.

Näitä kahta kuvaa vertaamalla näkee valtavan eron mikä vaikutus verhoilla on etenkin suhteellisen matalassa asunnossa. Ennen kappaverhot oli asennettu ikkunoiden ylälaitaan, joten ne peittävät osan ikkunasta pienentäen niitä. Vaakasuuntainen linja entisestään madalti huonetta.

Uudistetussa keittiössä verhot asennettiinkin näiden ikkunoiden väliin katosta roikkumaan ohuella huomaamattomalla kiskolla. Se luo illuusion korkeammasta tilasta ja sitoo ikkunat toisiinsa. Verhot mitoitetaan niin, että alareuna tulee juuri ja juuri lattian yläpuolelle. (Kuvissa verhoja ei oltu vielä lyhennetty mittaansa, joten roikkuvat lattiassa asti.) Pellavaverho sopii hyvin puisen pöydän kanssa yhteen ja on ajaton ja tyylikäs valinta.

Periaatteessa uunin vanha harmaa maalipinta olisi voinut käydä sisustukseen, mutta uuni oli nuhjuisen näköinen ja luukkua ympäröivä syvennys oli tummunut noesta. Uunin metalliset mustat yksityiskohdat sopivat hyvin moderniin tyyliin, joten niitä ei tarvinnut lähtä muuttamaan.

Tiiliseinä ja uuni päällystettiin vaalean harmaalla hiertopinnoitteella. Uunin luukun ympäristö päällystettiin mustaksi, joka sopii täydellisesti muuhun sisustukseen eikä noki erotu. Mattapintainen rouhea hiertopinnoite sai leivinuunin näyttämään uudelta ja tyylikkäältä. Uuni tarkistettiin myös sisältä päin muurarin toimesta ja hyvässä kunnossa oli edelleen.

Uunin taakse jäävä tiiliseinä sai saman pinnoitteen, joka antoi upea taustan keittiön valkoisille kaapeille. Sävy on juuri täydellisen harmaa, ei liian tumma mutta kuitenkin antaa hyvän pohjan valkoisia kaapinovia vasten. Tässä on vielä huomion arvoista, että harmaan seinän vastakkaisella seinällä sijaitsi ikkunat, joten liian vaalea sävy tässä olisi mennyt jo liian lähelle valkoista, kun keittiöstä ei haluttu kumminkaan valkoista laatikkoa.

Huomatkaa pari pikku yksityiskohta. Uunin ja alakaappien väliin jäävään tilaan saa näppärästi halot pinoon, ja sopivat vieläpä hienosti sisustukseen. Työpöydän jatkona oleva kaappi on itseasiassa aamiaiskaappi, eli työtaso jatkuu kaapin sisälle! Oven taakse saa kahvinkeittimen ja esimerkiksi leivänpaahtimen hyvin piilon, mutta ne ovat heti käytettävissä, senkun aukaisee kaapin oven. Sisältä löytyy myös pistorasia eli kaikki on tarkkaan mietitty toiminnallisuuden kannalta.

Keittiö sai myös uuden mustan liesituulettimen ja pesualtaan taustalta löytyy marmorikuvioinen taustalevy. Harmikseni huomasin, ettei keittiöstä löydy lähempää kuvaa, mutta tästä Ilona keittön kuvasta näette tarkemmin tätä taustalevyä.

Työtasot on ultraohutta kompaktilaminaattia. Kompaktilaminaatti on puristettu paperista, toisin kuin tavallinen laminaatti joka on lastulevyä. Erikoispaperi puristetaan suuressa lämmössä ja paineessa levyksi, ja lopputulos on erittäin kestävä. Ylin ja alin kerros on värjättyä melamiinilla kyllästettyä paperia. Se on helposti puhdistettava kulutusta kestävä materiaali, joka kestää lämpöä 110 asteeseen asti toisin kuin tavallinen laminaattitaso. Etenkin saarekkeessa tämä tavallista ohuempi työtaso näyttää aivan upealta. Huomattavasti sirompi vaihtoehto kuin tavallinen paksu työtaso. Saarekkeen alla on muuten isot lukittavat pyörät, mikä mahdollistaa saarekkeen likuttamisen tarpeen tullen missä sitä ikinä tarvitaankaan! Esimerkiksi leipoessa saarekkeen voi siirtää työpöydän viereen jatkoksi. Saareke jatkuu toisesta päästä baaripöytänä. (huom jakkarat olivat liian korkeat, jalat lyhennetään sopivaan mittaan.) Saareke on kokonaisuudessaan yksi iso säilytystila. Toiselta puolelta löytyy vetolaatikot.

Keittiössä on nyt kiva laittaa ruokaa yhdessä ystävien kanssa, kun tila on viihtyisä. Saarekkeen ympärille mahtuu juttelemaan jos osa kokkaa, eikä ruuanlaittajalla tarvitse yksin kökkiä keittiössä, kun muut istuu olohuoneen puolella.

Keittiön ikkunaseinä maalattiin kirkkaan valkoiseksi ja lyhyin seinä kylmän harmahtavalla vaalealla sävyllä. Sama sävy jatkuu samassa linjassa myös eteisen ja olohuoneen seinällä. Olohuone jaksossa näkyy sitten tarkemmin.

Ruokapöydän alle tuli iso vaalea matto. Kuva ei anna matolle oikeutta, mutta luonnossa matto on aivan todella kaunis ja eläväpintainen. Se on matalaa nukkaa ja ihanan pehmeä jalkojen alla. Matosta ei pienimmät roskat erotu. Väri oli juuri sopiva tilaan, lattiaa hieman lämpimämpi sävy, joka erottaa maton selkeästä lattiasta. Iso matto pehmentää ruokailuryhmän ilmettä ja kokoaa tuolit ja pöydän yhtenäiseksi.

Asikas oli omista kätköistään löytänyt vanhat kiikkutuolin, jonka päätyi maalamaan samalla mustalla maalilla kuin pöydän jalkaosan. Keinutuoli on saanut pehmennykseksi mustat taljat. Uunin kyljessä oleva keinutuoli on olohuoneen sohvaryhmää päin.

Kokonaisuudessaan keittiöstä tuli onnistunut. Ulkoisesti ei tunnistaisi samaksi tilaksi enää ollenkaan ja käytettävyys on huomattavasti parempi. Valtava ruokapöytä on kyllä nyt koko keittiön sydän ja siihen mahtuu parhaimmillaan10 henkeä jopa, kun molempiin päihin laitetaan vielä tuolit. Nyt tässä keittiössä oikeasti haluaa viettää aikaa! Ei voi muuta sanoa kuin että täydellinen tuli. Kaikki toimii niinkuin pitää ja on just eikä melkein asukkaidensa näköinen.

Kuvat:

Ennen kuvat: minä

Jälkeen kuvat: Jenna Kröger

#keittiöremontti #ennenjajälkeen #modernikeittiö #mustavalkoinenkeitiö #skandinaavinenkeittiö

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE