Kuinka valita oikea valkoisen sävy


Ensinnäkin, ei ole olemassa mitään täydellisen puhtaan valkoista sävyä, joka ei taittaisi yhtään mihkään sävyyn vaan olisi pelkkkää valkoista. Valkoinen väri on aina sekoitus eri värien pigmenttejä. Värin kokemiseen vaikuttaa myös ympäristö. Sama valkoisen sävy näyttää aivan eriltä talvella päivänvalossa, kuin kesällä auringonlaskun aikaan tai kellertävässä keinovalaistuksessa sisätiloissa. Ympäristön värit myös vaikuttavat. Vihreän luonnon keskellä vihreys heijastuu myös valkoiseen pintaan, joka voi saada sen näyttämään vihertävältä vaikka väri ei sitä todellisuudessa olisikaan.

Bogeemissa olohuoneessa on hieman beigeen vivahtava valkoinen seinä ja puhtaanvalkoinen sohva.

Valkoisen sävyä miettiessä kannattaa pohtia millaisen tunnelman haluaa luoda. Jos esimerkiksi miettii valkoisen maalin taikka laattojen väriä seiniin pitää ensin miettiä millaisen fiiliksen tilaan haluaa luoda ja sen pohjalta alkaa etsimään sopivia valkoisen sävyjä. Valkoisen sävyt voidaan jakaa kuuteen eri ryhmään. Ne ovat: liidunväriset, murretut, neutraalit, kermanväriset, viileaät ja harmaat.

No mitä nämä sävyt ovat käytännössä. Liidunväriset sävyt tarkoittavat pastellisia jäätelömäisiä sävyjä. Ne sopivat hyvin sisustukseen, jos halutaan romanttinen pehmeä tunnelma. Liidunväriset sävyt ovat hyvä valinta, jos haluaa jotain muuta kuin kirkkaanvalkoista pintaa. Valkoiseen sisustukseen ne käyvät hyvin esimerkiksi seinien ja lattioiden sävyksi, koska kalusteet ovat usein niitä niin sanottuja titaaninvalkoisia eli kirkkaanvalkoisia. Kun yhdistelee liidunvärisiä sävyjä kirkkaan valkoisiin kalusteisiin, kuten yllä olevan kuvan kylppärissä, tilaan saa tunnelmaa, mutta yleisilme pysyy silti valkoisena.

Esimerkkikuvat pastellisista valkoisen sävyistä.

Tästä voi verrata valkoisen sävyjä. Teknoksen sävy T1556 on hieman beigeen ja punertavaan taittava. Kun tätä sävyä vertaa neutraalin valkoiseen T1758 huomaa, sävyn olevan hieman sitä tummempi ja lämpimämpi.

Sävyjä kannattaakin vertailla aina toisiinsa. Yksittäistä sävyä katsoessa voi tuntua, että tämähän on tosi kiva valkoinen. Sitten kun vertaa sitä muihin valkoisen sävyihin, näkee taittaako se esimerkiksi todella keltaiseen, vihreään tai harmaaseen. Vertaa sävyjä aina keskenään niistä maalikauppojen paperisia sävymalleja ensin toisiinsa ja eri valaistuksissa. Niiden pohjalta voit valita vaikka kaksi parhaalta vaikuttavaa sävyä testiin ja ostaa pienet purkit testimaalausta varten. Näin pystyt varmistamaan että sävy on varmasti oikea. On myös suuri ero, maalaako ihan peittävää pintaa, vai onko kyse esimerkiksi sävytetystä lakasta ja halutaan, että puu jää hieman näkyviin. Tällöin testimaalaus pitää tehdä juuri siihen puuhun, johon se tulee. On iso ero levittääkö kuultavan lakan koivun tai mäntypuisen pinnan päälle. Eri puulaadut myös käyttäytyvät eri tavalla vanhetessaan.

Näistä alla olevista kuvista havainnollistaa hyvin, miltä nämä ehkä eniten käytetyt valkoisen sävyt näyttävät toisiinsa verrattuna. Listavalkoinen nimensä mukaisesti listoissa ja esimerkiksi sisäovissa käytettävä sävy, joka on hieman kellertävä valkoinen. Eron huomaa selkeästi, kun vertaa neutraalin valkoiseen. Maalarinvalkoinen on taas enemmän harmaseen taittava kun vertaa neutraalin valkoiseen maalisävyyn, mutta on selkeästi kellertävämpi ja lämpimämpi sävy neutraalin valkoiseen sävyyn verrattuna vielä.

Neutraali valkoinen Listavalkoinen

Maalarinvalkoinen

Teknos T1459 taas on selkeästi kylmempi ja harmahtavampi vielä maalarinvalkoiseen verrattuna.

Esimerkkisävy murretun valkoisesta sävystä.

Murretut valkoiset ovat taas klassisia valkoisen sävyjä. Kirkkaanvalkoinen väri eli niin sanottu titaaninvalkoinen keksittiin vasta 1916 joten klassiseen murrettujen sävyjen maailmaan käy parhaiten juurikin nämä murretut ja harmahtavat valkoiset. Ne toimivat loistavasti vanhoissa asunnoissa. Esimerkkikuvan keittiössä on rustiikkinen ja hieman vanhahtava tunnelmallinen viba, mutta tila on kuitenkin raikas. Seiniin valittu tummempi ja lämpimämpi valkoisen sävy tuo kodikkuutta, mutta kirkkaanvalkoiset leveät listat, keittiön kaapistot ja katto raikastavat huonetta eikä tunnelma ole näin tunkkainen.

Kermansävyinen kellertävä valkoinen sävy

Kermanväriset valkoiset eli hieman kellertävät sävyt käyvät parhaiten maalaishenkiseen sisustukseen. Kermaisilla sävyillä tulee lämmin ja kotoisa tunnelma. Kermanväriset valkoisen sävyt käytät hyvin romanttiseen ja maalaishenkiseen sisustukseen.

Sitten viimeinen ryhmä eli viileät ja harmaat valkoisen sävyt. Viileän sinertäviä valkoisia suositaan paljon nykyaikaisissa uusissa asunnoissa. Harmahtavat kylmät valkoiset pääsevät parhaiten oikeuksiinsa kylmässä päivänvalossa. Tästä päästäänkin seuraavaan aiheeseen, eli valaistukseen.

Asunnon sisällä käytettävä valon väri vaikuttaa siihen, miltä valkoinen seinä näyttää todellisuudessa. Vaikka seinän väriksi olisi valittu harmahtava kylmä valkoinen ja valaistus on kuitenkin kellertävä, valkoiset seinät tulevat kellertämään hieman. Valitse siis valon väri seinien valkoisen sävyn mukaan. Vanhoihin asuntoihin tai esimerkiksi mökille käy hyvin hieman lämpimän sävyinen valo. Moderniin pelkistettyyn asuntoon kylmä valkoinen valo käy parhaiten, jos halutaan valkoisten pintojen toistuvan myös valkoisina. Valojen värilämpötilan kanssa voi myös kikkailla. On olemassa lamppuja joiden värilämpötilaa voi säätää. Tämä on kätevää, jos haluaa muuttaa tunnelmaa tilanteen mukaan.

Modernissa yksinkertasessa olohuoneesa yhdistyy vaalean beigen väriset sävyt vitivalkoiseen vaaleanharmaaseen. Beige sohva ja verhot luovat lämpöä.

Valon värilämpötilat ilmoitetaan kelvineissä. (K) Karkeasti jaettuna 1000-3000 K on lämpimiä valon sävyjä. Kynttilän valo on 1800 K ja perinteinen hehkulamppu 2700 K. 3000-4000 K on neutraaleja suhteellisen valkoisia valon sävyjä. Kuun valo on 4000 K. 4000-6500 K ovat jo kylmiä sävyjä, joista 6000 K on päivänvalon sävy ja ylöspäin mentäessä valo alkaakin sinertää.

Entäpä sitten eri valkoisten sävyjen yhdistely. Itse henkilökohtaisesti tykkään suosia pinnoissa hieman toisistaan erottuvia sävyjä. Sillä saa muutettua tilan mittasuhteita ja tuotua hieman vaihtelua ja kerroksellisuutta sisustukseen. Jos sisustuksesta haluaa yksinkertaisen ja harmonisen siinä mielessä, ettei käytä sisustuksessa suuria kontrasteja väreissä, on suuri ero maalaako esimerkiksi seiniä hieman eri sävyillä, kuin että vetäisi kaikki seinät samalla maalarinvalkoisella. Jos huoneessa on esimerkiksi jokin hieman pimeäpi nurkkaus, helppo tapa saada alue näyttää valoisammalla on maalata sen seinät asteen vaaleammalla valkoisen sävyllä kuin muut seinät. Ihan hienovarainen sävyn muutos saa paljon aikaan. Jos todella iso ja korkea olohuone halutaan kodikkaamman oloiseksi, yksi tapa on valita ikkunanpieliin hieman beigeen taittava lämmin sävy, ja seiniin ja jalkalistoihin taas kylmempi harmahtava. Tässä on kuitenkin tärkeää, että sävyt sointuvat täydellisesti yhteen. Varmin tapa onkin valita sävyt samasta väriperheestä että esimerkiksi käyttää sisustuksessa pelkästään harmahtavia kylmiä sävyjä eikä sekoittele lämpimiä valkoisen sävyjä niihin, jos ei ole aivan varma sopivatko ne yhteen.

Jotta täydellisen valkoisen sävyn löytäminen ei olisi vielä näin helppoa, siihen vaikuttaa tietysti myös muu sisustus. Kaikkien elementtien tulisi sointua yhteen, jotta sisustuksesta tulee yhtenäinen. Otetaanpa klassinen esimerkki, jossa omakotitaloon aletaan tehdä remonttia. Vanhat kellertävät tapetit revitään pois ja päätetään maalata seinät kylmän valkoisella sävyllä. Sitten huomataankin että hupsista, vanhat ovet ja listat näyttävätkin nyt kuluneita ja keltaisilta "puhtaanvalkoisia" seiniä vasten. Sitten listat menevätkin maalaukseen ja ovet lähtee vaihtoon.

Valkoisessa keittiössä puhtaanvalkeat seinäpinnat yhdistyy harmahtaviin kaappeihin

Pohjoisilla leveysasteilla sisustuksesta tulee helposti todella kylmän oloinen, jos kaikki seinät ja muut pinnat ovat kylmän valkoisia. Jos kumminkaan ei halua yhtään kellertäviä sävyjä tilaan, kannattaa valita valkoisen sävy jossa on ihan häivähdys vaaleanpunaista. Silloin pinta näyttää mahdollisimman valkoiselta olematta kuitenkaan kolkko. Tällä ei nyt tarkoiteta vaaleanpunaista maalia, vaan valkoinen joka on ihan hitusen punertavaan taittava.

Varsinkin jos maali tulee isoille pinnoille, kannatta valita asteen vaaleampi sävy, mihin alunperin iski silmänsä. Kirkkaassa valossa sävy näyttää vaaleammalta, mitä se todellisuudessa on, kun hiemankaan hämärää. Ja hämärää aikaahan Suomessa riittää. Harvoin asunnossa on niin tehokas valaistus, että se vastaisi päivänvaloa. Eli käytännössä se maalisävy, joka siellä rautakaupassa näytti sopivalta onkin siinä olohuoneen seinässä iltasella tummemman näköinen.

Vihertävän valkoinen

Jos valkoisen sävyn valintaan ottaa vielä psykologisen näkökulman sekoittamaan pakkaa entisestään, niin hieman vihreään taittava valkoisen sävy rauhoittaa ja koetaan usein miellyttäväksi ja tutkimusten mukaan ihmiset viihtyvät parhaiten vihreissä tiloissa. Keltainen väri taas vapauttaa aivoista serotoniinia, joka lisää onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunnetta meissä. Se myös aktivoi keskushermostoa ja lisää keskittymiskykyä. Esimerkiksi toimistotilaan voisi näin ollen sopia hieman keltaiseen vivahtava valkoinen.

Toisaalta väreillä on aina subjektiivinen vaikutus meihin. Siinä missä toisen mielestä sinertävät sävyt rauhoittavat, toinen kokee ne kolkoiksi ja virallisiksi. Vaaleanpunainen usein rauhoittaa mieltä ja hillitsee tutkitusti jopa raivonpuuskia ja tämän takia käytetäänkin vankiloiden seinillä. Joku taas ei voi sietää vaaleanpunaiseen taittavia sävyjä ollenkaan. Ei kannata siis orjallisesti noudattaa sisustamiseen liittyviä "värisääntöjä" vaan valita just ne valkoisen sävyt, jotka näyttää juuri sinun silmään hyvältä kodissasi.

Lähteet:

Kodikkaasti valkoista: Atlanta Bartlett ja Karena Callen

Sisusta tyylillä: Holly Becker ja Joanna Copestick


  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE