Meidän parveke nyt ja millainen siitä tulee


Mennään aluksi siihen miten kammottavalta tuo meidän parveke näyttää tällä hetkellä. Aluksi kävi mielessä, että onko näitä kuvia edes järkevää julkaista, mutta sitten ajattelin että no miksi ei, koska mä en halua olla antamassa sitä mielikuvaa, että kaikkien kodissa kaiken pitäisi olla kokoajan tiptop. Ei edes näin "alan ammattilaisen" koti ole aina se mitä lehtien palstoilla ja blogeissa näytetään. Tämä on sitä aitoa elämään. Tällä hetkellä parvekkeelta löytyy kuolleet istutukset viime syksyltä ja parvekelaatikoissa on vielä viime kesän kuolleet köynnökset. Kaksi rikkinäistä pyykkitelinettä seinustalla, joulukuusenjalka joka odottaa järkevää sijoituspaikkaa, koska on niin painava ja iso, että ei olla keksitty vielä mihin laitettaisiin. Aurinkotuolin alla on random sälää ja ämpäreitä sekä puupalikoita palleroille häkkiin laitettavaksi.

Laku päätti yhtenä päivänä käydä kaivamassa multasäkkiä, kuten kuvasta näkyy. En ole kerännyt multia vielä, koska kukkia istuttaessa multa leviää kuitenkin ja tulen kerralla siivoamaan sitten koko lattian. Puisten ritilöiden alle kertyy aina kaikkea roskaa, joten otan ne kokonaan puhdistusta varten sitten pois niin saa helpoiten siivottua.

Yksi isoin asia mikä meidän parvekkeen sisustukseen vaikuttaa on tuo pyörä. Ainoa turvallinen ja hyvä paikka on säilyttää sitä tuossa, mutta eihän tuo kaikkein kaunein sisustusesine ole. Aamupäivästä tuohon pyörään porottaa aurinko suoraan, joten tuolle kun saisi jonkun aurinkosuojan keksittyä, mutta en halua mitään kaameaa pressuviritelmää tuon päälle, joten sellaisenaan se on saanut olla. Pyörä on myös jatkuvasti käytössä, joten se pitää olla näppärästi vietävissä pois.

Viime kesänä istutin jonkun monivuotisen liljalajikkeen sipuleita tuohon ruukkuun ja yllätyksekseni sieltä ovat jo alkaneet kasvaa. En suojannut ruukkua mitenkään, tuossa se seisoi koko talven ajan. Pyykkitelineen ritilä on ollut toistaiseksi suojaamassa,ettei Laku vaan mene repimään.

Parvekkeen kovin käyttäjä on tässä lempipaikallaan. Laku viettää ison osan päivästään tuossa maateen ja kyyläten kadulla liikkuvia ihmisiä ja koiria. Tuo on myös varjoisin kohta kaiteen vierestä, joten tuo täytyy säilyttää Lakun omana paikkana eli siihen ei voi laittaa mitään.

Minulleko oli asiaa? Tämä on suora näkymä tietokoneen tuolista. Työpöytä alkaa siis suoraan tuosta ikkunan reunasta. Tästä on hyvä vahtia samalla mitä Laku oikein puuhailee tuolla, kun istuu itse koneella. Tällä kertaa ei ollut höpöhommissa onneeksi.

Tältä näyttäisi ilman pyörää. Tykkään siitä, että meillä ei ole suoraan edessä toista kerrostaloa tukkimassa maisemaa, vaan sen sijaan näkyy paljon puita.

Olohuoneen ikkunat on todella isot ja lähtevät tosi matalalta. Sen vuoksi parveketta suunnitellessa mietin aina myös sitä näkymää mikä olkkarista avautuu kun katsoo sohvalta pihalle. Tällä hetkellä ei kyllä silmiä hivele tuo näky. Ikkunan vasemmalla puolella on ovi partsille ja siinä on myös iso ikkuna.

No miltä sitten viime kesänä näytti? Toissakesänä ei ylimääräistä rahaa ollut, joten kasveja ei kovin montaa ollut. Viime kesänä halusin korjata tilanteen ja tilasin jo talvella eri kasvien siemeniä ja alotin kasvattamisurakan. Kukkien määrä yllätti ja lopulta parveke oli aika viidakkohenkinen. Toisaalta se oli myös tarkoituskin. Halusin tosi rehevän parvekkeen, jossa olisi kukkia eri tasoissa. Valitsin kasveja, jotka tuotti kukkia eri aikoihin, jotta koko kesän ajalle oli ihailtavaa. Toki siis esimerkiksi tuo köynnöskasvi elämänlanka tuotti kukkia koko kesän. Tuo oli erikonen siinä mielessä, että joka toinen päivä se räjäytti itsensä täyteen noita kukkia, ja seuraavana päivänä ne kuolivat, kunnes taas sitä seuraavana päivänä teki taas uudet kukat tilalle.

Tuo vaaleanpunainen lilja oli aivan lemppari. Nuo kukat on aivan valtavia ja niitä tuli todella paljon. Täytyy toivoa, että myös tänä kesänä pääsee samanlaiseen loistoonsa.

Lisäksi parvekkeella kasvoi erilaisia yksivuotisia kukkia sekä muutamassa ruukussa tomaatteja. Tomaatit kasvoi aivan älyttömän korkuisiksi, kun oli niin hellekesä. Tuossa kuvassa näkyy reunoilla tomaatit. Ne kasvoivat paljon parvekkeen kaiteen yli ja jatkuvasti sai olla virittelemässä uusia tukikeppeä.

Muuten parvekkeella ei mitään erityistä ollut. Sama aurinkotuoli omalla paikallaan ja pyörä seinän vieressä.

Mitä sitten ajattelin tälle kesälle kehitellä? Parveke on 2,4x2,4 metriä eli tilaa ei ihan ylettömästi ole, mutta ei kuitenkaan aivan pienikään. Kaasugrillistä ollaan haaveiltu koko talvi ja kesällä olisi tarkoitus ostaa heti kun grillialennukset alkavat. Grillille ajattelin alustavasti paikkaa tuohon tolpan oikealle puolelle kaiteen viereen.

Se minkä takia säilytetään kahta rikkinäistä pyykkitelinettä on se, että otan niistä sen ritiläosan ja kiinnitän noiden kahden parvekelaatikon taakse pystyyn, jotta köynnökset pääsevät kasvamaan niitä pitkin. Viime kesänä oli se ongelma, että alussa tuli laittua liian matalat kasvituet noihin joten jouduin narusta ja kepeistä virittelemään lisäosia, kun kukka vaan kasvoi hirveää vauhtia.

Aurinkotuolin tilalle olen miettinyt jotain kuvan tapaista riipputuolia. Se toisi lisää tilaa parvekkeelle, koska nykyinen aurinkotuoli tulee tosi kauas seinästä. Joitain tuoleja on kaupoissa tullut testattua ja ainakin testaamani riipputuolit ovat olleet aivan mielettömiä istua. Kun tuoli tulisi lähemmäs ikkunaseinää, sen eteen jäisi paremmin grillaustilaa.

Viime kesältä jäi siemeniä, ja kasvamassa onkin elämänlankaa ja muutamaa muuta yksivuotista kasvia joiden nimiä en nyt muista. Vaaleanpunaisella teemalla mennään kukissa nytkin, niin säilyy jokin yhteneväisyys vaikka erilaisia kasveja tuleekin. Todennäköisesti kukkia ei ihan niin paljon tule kuin viime kesänä, kun pitää grillillekin jäädä tilaa, mutta se jää nähtäväksi miten tässä taas tulee villiinnyttyä kukkien kanssa.

Kahteen pieneen turkoosiin ruukkuun olen kylvänyt basilikaa ja kolmanteen ruukkuun pitäisi jokin yrtti vielä ostaa.

Parvekkeen lattia ei ole kokonaan tasainen eli se on keskeltä hieman matalammalla, kuin noilta aivan reunoilta. Puuritilikkö tasaa koko parvekkeen suunnilleen samalle korkeudelle. Vaihdoimme kiuaskivet keväällä ja päätin laittaa vanhat kivet tuohon seinän vierelle. Jos ei olisi koiraa, niin tuonne kivien lomaan/alle olisi kiva pujottaa valot.

Riippuen siitä, minkä verran tuota multaa jää istutuksista yli niin ajattelin ostaa jonkin puulaatikon, johon nuo ylimääräiset mullat saisi. Joko kannellinen, tai sitten ilman kantta ja siihen joitain hyötykasveja kasvamaan.

Tällainen kaatopaikka siis tuo parveke tällä hetkellä. Nyt vaan raivaamaan ja laittamaan kuntoon ja kunhan kasvit on jonkun kokoisia niin ajattelin sitten ottaa uudet kuvat niin näette millainen siitä lopulta tuli.

Lähteet:

https://www.coxandcox.co.uk/indoor-outdoor-hanging-chair

https://www.goodhousekeeping.com/home/gardening/advice/g495/small-garden-ideas/

#kesäparveke #parvekesisustus #parvekesuunnittelu #lähtötilanne

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE