Tulevaisuuden sisustus


Kuvassa näkyy naisen käsi jossa on älykello.

Ilman historiaa ei ole myöskään tulevaisuutta, joten mennäänpä aluksi jokunen vuosikymmen taaksepäin 50-luvulle, jolloin asuntoihin alettiin panostaa eri tavalla kuin aiemmin. Sotien jälkeen 50-luvulla elämään haluttiin valoa ja väriä. Sen aikaiset rintamamiestalot vastasivat arkkitehtuurin funktionaalisia ihanteita. Taloihin suunniteltiin vain tarpeelliseksi katsottuja toimintoja ja asuinneliöillä ei mässäilty. Ennen sotia oltiin asuttu tilavammissa maalaistaloissa, joissa saattoi asua monta sukupolvea yhtä aikaa. 50- luvulla taas tyypillisessä rintamamiestalossa asui vain ydinperhe. Tilavan maalaistalon sydän oli ollut yhtenäinen tupakeittiö, kun taas 50-luvulla toiminnot lokeroitiin omiin huoneisiinsa. Keittiöstä tuli oma erillinen huoneensa.

60-luvulla elintason nousu näkyi sisustuksessa. Syntyi uusi käsite vapaa-aika, kun työ eriytyi muusta elämästä. Perhe-elämä keskittyi yhä enemmän ydinperheen ympärille ja televisio yleistyi, minkä seurauksena olohuoneen sisustus alkoi rakentua TV:n ympärille.

70-luvulla TV vaikutti sisustukseen entistä enemmän, kun sarjoissa nähdyt amerikkalais- ja englantilaistyyliset muhkeat huonekalut vyöryivät suomalaisten silmille. 80-luvulla elektroniikka alkoi valloittaa koteja yhä enemmän commondore 64:sta mikroaaltouuniin. Monen kodin sisustus oli sekalainen kokoelma perittyjä ja itse hankittuja tavaroita. Huonekaluliikkeestä lähti mukaan saman sarjan tuotteet kuten sohvaryhmä, johon kuului saman näköinen sohva ja pari nojatuolia. Makuuhuoneesta löytyi vesisänky ja olohuoneen nurkassa majaili kuntopyörä. Seinille ripustettiin ulkomailta hankittuja tuliaisia, kuten vaikkapa viuhka. Jos kerran ulkomaille asti oli päästy, pitihän sen antaa sisustuksessa näkyä.

Nousukauden jälkeen sukellettiin lamaan. 70-luvulla rakennettujen kolkkojen betonilähiöiden sijaan 90-luvulla haluttiin kiinnittää huomiota asumismukavuuteen. Turvattomana aikana kodin merkitys korostui ja sisustuksessa alettiin tehdä persoonallisempia valintoja ja eri aikakausien tyylejä alettiin sekoittaa keskenään. Ikea toi mukanaan edulliset huonekalut, jotka rynnivät pikkuhiljaa jokaiseen kotiin. Sisustuksesta tuli ihmisille harrastus ja kodin haluttiin olevan asukkaansa näköinen. Kansainvälistyminen toi nopeasti sisustustrendejä Suomeen ja erityisesti ulkomaisen massatuotannon mukana ekologisuus alkoi nostaa päätään.

Sisustus onkin kuvastanut aina aikansa henkeä.

Modernissa kylpyhuoneessa on valkoiset seinät ja katto. Tilaan valoa tuo iso mustakarminen ikkuna. Kaksi pyöreää lavuaaria on moderni valinta.

2000-luvulla edellisten vuosikymmenten pölyt haluttiin karistaa jaloista ja sisustuksesta tuli vaalea ja puhdaslinjainen. Ylimääräistä rompetta ei haluttu enää koteihin, vaan kaikki esineet oli tarkkaan harkittuja. Maalarinvalkoinen valtasi seinäpinnat ja vaikutteita otettiin teollisuudesta. Loft asunnot yleistyivät ja sisustuksessa käytettiin rouheaa betonia, metallipintoja sekä raakaa puupintaa kuten eurolavoja.

Mitä sisustuksessa tullaan näkemään 30 tai vaikkapa 50 vuoden päästä? Trendit vaihtuvat tiuhaan ja massatuotannon myötä uskon, että sisustuksessa aletaan ottamaan askeleita taaksepäin siihen aikaan, kun perheen isä veisti omin käsin puusängyn pirttiin. Kahta samanlaista sisustusta ei entisaikaan ollut. Kun jokaisesta asunnosta alkaa löytyä sama Ikean Malm lipasto ja samat Iittalan ja Marimekon astiat, uskon että ihmiset alkavat yhä enemmän tekemään persoonallisempia valintoja. Tästä on merkkejä jo tälläkin hetkellä. Esimerkiksi viime syksynä Ikea julkaisi rajoitetun rujon föremål malliston. Iso massatuontantoyritys halusi tehdä myös jotain persoonallista ja erikoista.

Eettisyys ja ekologisuus tulee oleman yhä suurempia arvoja sisustuksessa. Siinä missä aito seeprantalja lattialla oli ennen eksoottista ja kertoi varakkuudesta, nykyisin nostaa ihmisillä karvat pystyyn. Halutaan, että tuotteet on lähellä tuotettuja kestävistä materiaaleista ja koko tuotteen valmistusprosessi raaka-aineesta myyntiin kestää päivänvalon.

Modernista olohuoneesta löytyy tiililadottu valkoinen seinä sekä konjakinvärinen munatuoli ja puinen matala isoilla pyörillä oleva sohvapöytä.

Yle Uutisissa kulutusta tutkinut sosiologi Terhi-Anna Wilska kertoo ihmisten suhteesta tavaraan näin: "Jos lapsuudessa on ollu hirveä rahapula ja alkaa sitten aikuisiällä itse tienaamaan paljon, voi tulla vaihe, että mikään tavara ei riitä. Tavaroilla kompensoidaan lapsuuden köyhyyttä. Sen sijaan tyypillistä on, että jos ihmisellä on aina ollut riittävästi kaikkea. tavara ei ole se juttu. Se on hyvinkin psykologista, Wilska lisää." Tavaran määrä tai asunnon koko ei kerrokaan enää statuksesta, kuten ennen. Minimalismi ja tavaran karsiminen on tällä hetkellä trendikästä ja uskon että tulevaisuudessa ei nähdä enää asunnoissa niin suuria krääsämääriä. 90-luvun lapsilla ei ole mitään tarvetta säilöä kaikkea tavaraa vain siksi, jos sitä joskus sattuisi tarvitsemaan. Tavaran määrän sijasta panostetaan muutamaan harkittuun tuotteeseen. Tällä hetkellä jokaisesta luonnonmateriaalista löytyy vastaava epäaito huomattavasti halvempi versio. Luulen että jatkossa halutaan panostaa entistä enemmän aikaa kestäviin luonnonmateriaaleihin.

Asuntojen koot on kasvanut 50-luvulta lähtien tasaisesti, kun rahaa on jäänyt muuhunkin kuin pakollisiin menoihin. Iso omakotitalo on ollut merkki vauraudesta. Tällä hetkellä on noussut kuitenkin yrityksiä, jotka rakentavat minitaloja kuiten Minihouse. Kun kaupunkiasuminen lisääntyy vain kokoajan, pitää rakentaa yhä pienempiä taloja, koska tonteista on pulaa. Minitalo on helppo vaihtoehto yksin asuvalle tai pariskunnalle, joka haluaa omakotitalon mukavuudet, mutta ei kaipaa ylimääräisten neliöiden tuomaa rasitetta itselleen. Kun ei tarvitse omistaa enää monen varastollisen määrän tavaraa, yksiön tai kaksion kokoinen minitalo on riittävä ja hyvä valinta.

Kotimaisuutta tullaan arvostamaan entistä enemmän. Suomeen onkin noussut yrityksiä, jotka myyvät vain kotimaassa tehtyjä sisustustuotteita. Aasiassa tavaran tuottaminen ei voi jatkua samaa menoa enää montaa kymmentä vuotta. Uskon että tulevaisuudessa kodeissa tullaan näkemään enemmän persoonallisempia käsin tehtyjä tuotteita.

Sisustus on menossa siihen suuntaan, ettei haluta vain pelkkä visuaalisesti miellyttävä ympäristö. Hyvässä sisustuksessa otetaan tulevaisuudessa paremmin mukaan kaikki aistit. Se tarkoittaa sitä, että akustiikkaan ja materiaalien tuntuun kiinnitetään enemmän huomiota. Etenkin julkitiloissa ja isoissa omakotitaloissa akustiikan merkitys korostuu. Kaikuva tila koetaan epämiellyttävältä. Kuten jo aiemmin mainitsin, tällä hetkellä trendeissä on rouheita materiaaleja kuten betonia. Tulevaisuudessa materiaali halutaan tuntea sellaisena, kuin se on. Kivi kivenä ja puu puuna. Materiaalien jäljitelmät tulevat sitä myötä myös kehittymään entisestään.

Valaistuksen suunniteluun kiinnitetään enemmän huomiota. Tulevaisuudessa ihmisille ei enää riitä yksi riippuvalaisin keskelle jokaista huonetta, vaan valaistuksesta tulee osa arkkitehtuuria.

Kun muovi levisi suomeen 60-luvulla, sitä pidettiin ihmemateriaalina ja mahdollistihan se keveytensä ja kestävyytensä ansiosta monien tuotteiden valmistuksen. Muovin hajoamattomuus luonnossa on noussut kuitenkin kokoajan pahenevaksi ongelmaksi ja muovi tullaankin tulevaisuudessa korvaamaan muilla materiaaleilla.

Sisustuksen väritys on kertonut aina eletystä vuosikymmenestä ja senhetkisestä taloudellisesta tilanteesta. Sodan jälkeen haluttiin kirkkaita värejä piristämään elämää. 2000-luvulla värimaailma sisustuksessa on ollut vaalea ja rauhallinen, jopa valkoinen. Veikkaan, että tulevaisuudessa, jos maailmantilanne muuttuu vieläkin epävakaammaksi, sisustukseen aletaan tuomaan värejä pikkuhiljaa muutenkin kuin tehostevärinä.

Älyteknologia tulee muuttamaan tulevaisuuden kodinkoneet ja niiden käytön. Esimerkiksi Samsungilla on jo nyt Home Connects sovellus johon liitetään älykodinkoneet. Siihen yhdistetyltä Amazonin Alexa kaiuttimelta voit kysyä sitten esimeriksi, milloin ruoka on kypsynyt tai kahvi on valmis. Kun esimerkiksi pyykinpesukone on liitettynä verkkoon, voit käynnistää sen olematta itse fyysisesti paikalla. Älyjääkaapin sisälle voit kurkistaa kaupassa puhelimen välityksellä, eikä sinun tarvitse kysyä kotona olevilta mitä kaupasta pitikään tuoda. Harvasta asunnosta näitä vielä löytyy, mutta tulevaisuudessa älykodinkoneet tulevat yleistymään entistä enemmän ja ovat jo arkipäivää.

Samsungin älyliesi


  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE