Ekologinen sisustus


Ilmastoasiat ovat olleet tänä vuonna paljon tapetilla. Ympäristöystävällisempien valintojen tekeminen ei ole kovin vaikeaa, kun muistaa muutaman pikku jutun. Kun suosii ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, siitä hyötyy luonnon lisäksi oma terveys.

Suosi luonnonmateriaaleja

Puu ja kivipinnat kestävät käyttöä ja aikaa. Itse olen suosinut huonekaluissamme pääasiassa massiivipuuta, koska tiedän että tuote tulee kestämään pitkään. Puupinnoissa ajan jälki saa myös mielestäni vuosien mittaan näkyä ja se tekee sisustuksesta kerroksellisemman ja aidomman. Puu kestää ja sitä on helppo tuunata. Maalaamalla ja hiomalla siitä saa aina aivan uuden näköisen. Tähän ei lastulevyiset halpis kalusteet pysty. Puiset huonekalut ovat yleensä arvokkaampia, mutta maksavat itsensä jo muutamassa vuodessa takaisin pitkän käyttöikänsä ja kestävyytensä ansiosta samalla kun halvempi kaluste on viety jo kaatopaille.

Meiltö löytyy esimerkiksi kotoa marmorinen/metallinen sohvapöytä, jonka teetätin instagramin kautta mittojen mukaan. Marmori tuotiin Italiasta ja suomalainen seppä teki siihen metalliset jalat. Pöytä oli arvokas sijoitus, mutta tulee olemaan minulla varmasti loppuikäni. Panosta siis laatuun ja sijoita luonnonmateriaaleihin.

Tekstiileissä luomupuuvilla, villa ja pellava säilyvät hyvänä pitkään. Esimerkiksi akryyli ja polyesteri ovat muovia eivätkä todellakaan kestä pitkää käyttöä. Tuote nukkaantuu nopeasti ja on sähköinen, eikä myöskään pidä lömpöä toisin kuin luonnonmateriaalit. Tarkista siis tuotteen materiaalit ennen ostopäätöstä.

Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena

Kirpputoreilta, huutokaupoista ja antiikkiputiikeista tekee upeita löytöjä. 60- luvulla ja sitä aiemmin valmistetuissa huonekaluissa suosittiin paljon luonnonmateriaaleja ja ne myös tehtiin kestämään, toisin kuin nykyisessä kulutusyhteiskunnassa. Toisaalta vierastan kuitenkin sitä ajatusta, että jatkuvasti ostetaan miettimättä tarkemmin kaikkea tavaraa sillä varjolla, että voinhan minä viedä sen kirpparille jos tuote ei lopulta miellytäkään. Harkitse tarkkaan tuoko tavara sisustukseen oikeasti lisäarvoa ja vältä hetken mielijohteesta ostelua.

Suosi suomalaista

Lähellä valmistetut tuotteet kuluttavat luonnollisesti paljon vähemmän luonnonvaroja, kuin ympäri maailman kulkenut tuote. Isoilla ketjuilla on tavallista, että eri materiaalit tulevat ympäri maailmaa valmistusmaahan, jossa itse tuote rakennetaan ja sieltä vielä kuljetetaan myytäväksi. Tämä kuluttaa valtavasti luonnonvaroja.

Ympäristömerkinnät

Muoveista ja esimerkiksi maaleista irtoaa sisäilmaan aina haitallisia aineita. Luonnonmateriaaleja suosimalla, myös sisäilma pysyy parempana ja sitä kautta itsekin terveenpänä. Mikäli kaikkia liuottimia ja maaleja ei halua välttää, kannattaa maalipurkista tarkistaa, että se ympäristömerkitty eli siitä löytyy EU:n ympäristömerkki tai joutsenmerkki. Päästöluokkaa M1 tarkoitta sitä, että ilmaan pääsee tavallista vähemmän haitallisia yhdisteitä maalista. Sisustustuotteissa taas EU:n ympäristömerkki ja Reilun kaupan merkki takaavat, että tuote on valmistettu luontoa ja ihmisiä kuunnellen.

En usko, että kukaan pystyy sisustuksessakaan täydellisyyteen ympäristöä ajatellen, mutta jokainen voi pienillä muutoksilla vaikuttaa.


  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE