Huomioi ainakin nämä, kun mietit uuden asunnon pohjapiirustusta


Huomasin ilmoituksen uudiskohteesta, jossa oli aivan typerä pohjaratkaisu. Kolmiossa oli makuuhuoneet asunnon molemmissa päädyissä. Toisen makkarin viereen oli sijoitettu kaksi pientä samanlaista wc:tä vierekkäin, joissa hädin tuskin näytti mahtuvan pyärähtämään ympäri. Ja itse kylpyhuoneessa taas ei ollut wc- tiloja lainkaan. Itse olisin sijoittanut kylpyhuoneen yhteyteen myös wc tilat, jolloin molemmissa päissä asuntoa olisi ollut vessat. Kahden pienen kopperon sijaan olisin rakentanut yhden tilavan wc:n kahdella lavuaarilla. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun törmäsin epäkäytännöllisiin pohjaratkaisuihin. Varsinkin valmiissa talopaketeissa se tuntuu olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Mitkä sitten ovat yleisiä ongelmia, ja miten rakentaa käytännöllinen asunto?

Tarpeeksi säilytystilaa

Älä pihistele eteisen neliöissä! Eräänkin talovalmistajan pienessä 93 neliöisessä omakotitalossa eteisen pinta-ala oli 3,2 m² voitteko uskoa! Aunnossa oli kaksi makuuhuonetta eli talossa voisi asua pariskunta yhden lapsensa kanssa. Kysynpähän vaan mihin ihmeeseen kaikki vaatteet ja harrastusvarusteet saadaan mahdutettua. Ei yhtään mihinkään.

Mieti minkä verran tavarasi vaativat nyt säilytystilaa. Onko kaikki kaapit tungettu niin täyteen, että niistä on mahdoton löytää yhtään mitään? Jos on niin tarvitset uuteen asuntoon enemmän säilytystilaa, mitä nykyisessäsi on. Mieti tavaroille järkevä paikka, josta ne saa helposti otettua käyttöön. Onko pölynimurille varattu riittävän iso kaappi, vai jääkö letku aina oven väliin kun yrität änkeä sitä liian ahtaaseen kaappiin tai onko keittiönkaappeja niin vähän, että joudut laittamaan päivittäin tarvittavia astioita niin ylös, että joudut joka päivä kiipeämään jakkaralle niitä ottamaan.

Valoisassa vaatehuoneessa valkoiset kaapistot yhdistyvät tummaan puiseen lattiaan. Meikkauspiste on rakennettu kiinteäksi. Jättimäinen peili yltää meikkauspöydän päästä päähän. Pöydän marmoritaso sopii vaatehuoneen moderniin ilmeeseen.

Reilun kokoiset makuuhuoneet

Uudiskohteisiin rakennetaan aivan turhan pieniä makuuhuoneita. Mieti jo ennen rakentamista, miten tulet huoneen sisustamaan. Pitääkö sinne mahtua iso vaatekaappi, kuinka leveä sänky ja tuleeko huoneeseen esimerkiksi työpöytä nyt tai mahdollisesti tulevaisuudessa. Ison parisängyn tulisi mahtua huoneen keskelle, niin että molemmilla puolilla on reilusti tilaa. Lastenhuoneessa tarvitaan myös tilaa leikeille. Pienen vauvan vanhempien kannattaa muistaa että lapsi kasvaa, ja tarvitsee sitä myötä enemmän tilaa. Kun lapsen huone on riittävän iso, kouluikäinen viihtyy huoneessa yhdessä kavereidensa kanssa, eikä leluja tule niin herkästi leviteltyä pitkin asuntoa.

Harjakattoisessa makuuhuoneessa on boheemi tunnelma. Tummat puiset kattopalkit on jätetty näkymään. Palkista roikkuu valkoinen riipputuoli. Kolme taulua on jätetty seinää vasten sommitelmaksi.

Wc- tiloja riittävästi asukkaiden määrään nähden

Eräänkin pakettitalofirman omakotitalossa oli yksi pieni wc ja kolme makuuhuonetta! Mahtaa olla melkoinen ruuhka aamuisin. Amerikassa nämä asunnot eivät menisi ikinä kaupaksi. Itse suosisin joka toista asukasta kohden yhtä wc:tä, etenkin jos asunto on naisvaltainen ja wc:ssä olisi tarkoitus myös meikata. Nelihenkiselle perheelle yksi pieni vessakoppi on vaan auttamattomasti liian vähän.

Mieti mihin suuntaan asuntoa vessan ovi avautuu, äläkä koskaan sijoita wc:tä avautumaan oleskelutiloihin. Makuuhuoneista tulisi olla myös lyhyt matka vessaan, jotta ei tarvitse keskellä yötä laahustaa koko talon läpi unissaan. Jos asunnossa on useampi kerros, tulisi wc-tiloja olla jokaisessa kerroksessa. Pääkerroksen wc:n tulisi olla myös riittävän tilava pyörätuolia käyttävälle.

Keittiö ulko-oven läheisyyteen

Kauppakasseja raahatessa kotiin olisi toimivaa, jos jääkaapille päästäkseen ei tarvitsisi astella koko talon läpi. Mieti myös ruokailutilan ja keittiän välistä etäisyyttä. Astioiden kattaminen ja siivoaminen on paljon mukavampaa, kun ruokapöytä ei ole liian kaukana. Keittiöön ei kannata tuhlata suhteettomasti neliöitä, mutta siellä pitäisi mahtua liikkumaan kerralla useampi ihminen ja laskutilaa täytyisi löytä reilusti, jotta ruuanlaitto onnistuisi. Syvissä alakaapeissa kannattaa suosia ulosvedettäviä malleja, jotta kaappiin ei tarvitse itse kontata, jotta saa perimmäisestä nurkasta sen tietyn kattilan. Mieti mitä säilytät missäkin kaapissa ja kuinka paljon ne vievät tilaa ja suunnittele kaapit sen mukaan. Esimerkiksi kattilat ja paistinpannut vaativat paljon isomman tilan, kuin mausteille varattu kaappi, jotta ne saa helposti otettua ulos.

Modernissa keittiössä yhdistyy valkoiset alakaapit marmoriseen taustaseinään, joka on nostettu lähes kattoon asti. Saareke on kauttaaltaan samaa marmoria. Valkoisen keittiön raameina toimii mustat seinät.

Toimivat kylpytilat ja kodinhoitohuone

Ketkä kodinhoito-ja kylpyhuonetta käyttävät? Suunnittele kylpy- ja kodinhoitohuone omia tarpeitasi vastaavaksi. Esimerkiksi koiraperheessä koiran pesupiste kodinhoitohuoneen ulko-oven läheisyydessä helpottaa huomattavasti arkea, kun kuratassut saa heti huuhtasta puhtaaksi. Lattiapintaa ylemmäs rakennettu allas säästää selkää, kun ei tarvitse kyykistellä. Kurasyöppö omalla käsisuihkulla ajaa myös asiansa. Se toimii myös likaantuneiden kenkien huuhtomiseen, eikä kura kantaudu ovea pidemmälle.

Mieti tavaroille oma paikka jo suunnitteluvaiheessa. Missä säilytät esimerkiksi shampoopulloja tai vessapapereita? Kylpyhuonetilaan tulee yllättävän paljon tavaroita, joille kaikille täytyy olla järkevä paikka. Jos kylpyhuone toimii myös wc- tilana, sijoita pönttö oven läheisyyteen ja suihkut huoneen perälle. Näin pääset käymään vessassa kastelematta varpaitasi. Huomioi myös pyyhkeiden paikka. Jos suihkut on kylpyhuoneen päässä, ei pyyhkeitä ole mitään järkeä laittaa lähelle ovea, koska kastelet lattian, kun joudut kävelemään märkänä koko huoneen läpi pyyhkeiden luo.

Montako suihkua tarvitset? Useampi suihku toimii yksittäistä paremmin, jos kotona asuu useampi henkilö. Yhdelle suihkulle olisi hyvä varata n. 1,2 x 1,2 metriä tilaa.

Haluatko saunaan sähkö vai puukiukaan? Puukiuas vie enemmän tilaa, koska vaatii enemmän suojaetäisyyttä palaviin materiaaleihin, kuin sähkökiuas sekä tietysti hormin joka menee katolle asti. Jos haluat saunaan ikkunan, sijoita se katseen korkeudelle istuessasi ylälauteella niin että näet pihalle. Jos asunnossa on kodinhoitohuone, sijoita ulko-ovi lähelle saunaa, niin pääset saunasta halutessasi vilvoittelemaan helposti pihalle.

Kodinhoitohuoneen ulko-oven viereen on rakennettu koirien pesupiste. Se on muuta lattiaa korkeammalla, jolloin peseminen on helpompaa. Lasiset portit pitävät koirat suihkussa.

Vältä turhia käytäviä

Mieti tarkkaan pohjapiirustusta tutkaillessa, jääkö taloon hukkaneliöitä, joille ei ole mitään tärkeää käyttöä. Tällaisia tiloja ovat usein kaikki käytävät ja porrasaulat sekä portaiden alle jäävä tila. Portaiden alusta on mahdollista hyödyntää mm. säilytystilana. Postauksessa " Portaiden alustan hyödyntäminen", kerron vaihtoehtoja, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Suosi mieluummiin yhtenäisiä avoimia tiloja, joilla on jokin tarkoitus, kuin käytäviä, joilla ei ome muuta funktiota, kuin johtaa esimerkiksi makuuhuoneisiin. Jokainen neliö kun maksaa.

Yläkertojen aulat ovat usein melko vähäisellä käytöllä. Mieti mitä juuri sinä tekisit aulassa? Jos alakerrassa on jo upea olohuone, tuleeko sinulla aulalle oleskelutilana käyttöä. Jos ei todennäköisesti paljon, niin turha sinne on nojatuoleja ja sohvia raahata. Voit tehdä aulasta sitten vaikka työhuoneen tai mitä tahansa muuta.

Lähteet:

https://www.vivadecora.com.br/revista/decoracao-escandinava/

https://vanillapup.com/2015/03/19/how-to-design-the-perfect-dog-friendly-home/

http://www.kmhomedesigns.com/portfolio/

https://www.delikatissen.com/2015/08/encimeras-y-revestimientos-en-la-cocina-de-marmol/

#järkeväpohjaratkaisu #järkeväpohjapiirustus #käytännöllinenpohjaratkaisu #toimivakeittiö #toimivakylpyhuone #mitensisustaavaatehuone #millainenpohjapiirustustoimii #asunnonhukkaneliöt #toimivapohjapiirustus #pohjapiirustusvinkkejä #käytännöllinenkeittiö #fiksukodinhoitohuone #kodinhoitohuonelapsiperhe

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE