Sisusta paremmin, voi paremmin


Sisustus on muutakin, kuin visuaalisesti kaunis ympäristö. Se vaikuttaa kaikkeen toimimiseemme tilassa ja sitä kautta jopa mielenterveyteemme. Sisustus voi saada sinut tuntemaan itsesi entistäkin stressaantuneemmaksi, tai rauhoittaa mieltäsi.

Olet lähdössä töihin, mutta avaimet ja juomapullo on taas kerran hukassa. Kun saavut työpaikalle, siellä vallitsee hirveä melu, kuten aina. Äänieristystä ei olla mietitty yhtään. Niskasi ja selkäsi alkavat pikkuhiljaa kipeytyä epämukavassa työtuolissasi istumisesta, kuten jokaisena muunakin päivänä. Päätät tauolla vihdoinkin varata ajan hierojalle.

Menet taukotilaan ja yrität pinnistellä varpaillasi ylettämään kahvikuppiisi. Pomo on ajatellut vain omaa kaksimetristä kroppaansa, ja ruuvannut hyllyt aivan liian ylös. Päätät soittaa sille hierojalle. Istut pöydän ääreen ja tietysti työpaikan kyylä kuulee koko puhelun. Olisipa jokin rauhallinen koppi, jonne saisi mennä puhumaan omassa rauhassa.

Syöt eväsrasiaasi tyhjäksi, kun toimiston atk-vastaava Pentti astuu WC:n ovesta pihalle ja paskan haju lehahtaa nokkaasi. Ruokahalu meni. Kenen idea on ollut sijoittaa wc ja taukotila vierekkäin? Pomosipa tietysti, kun päätti säästää uuden toimiston kuluissa ja suunnitteli tilat itse. Nouset pöydästä ja lyöt pikkuvarpaasi pöydän jalkaan, kuten lähes joka viikko, koska ruokailutila on aivan liian ahdas kaikille työntekijöille.

Työpäivän jälkeen menet suoraan hierojalle avaamaan kipeät niskasi. "Vaikuttaapa aivan sairaalalta", mietit kun astut vitivalkoiseen tyhjään tilaan, josta ei löydy kuin pitkä hierontasänky ja joku kaappi nurkasta. Kotiin tullessa menet suihkuun, ja liukastelet alesta löytyneitä lattialaattoja pitkin. Olisi pitänyt kuunnella myyjää, ja ostaa karheampi pintaiset laatat, mutta säästitpähän muutaman kympin. Suihkun jälkeen vesi lainehtii ympäri lattiaa, ja kastelet varpaasi joka kerta mennessäsi kylpyhuoneeseen. Illalla sänkyyn rojahtaessa kiroat liian kirkasta kattolamppuasi, joka häikäisee aina silmään, mutta kukapa niistä kaupan lamppupakettien numeroista mitään tajuaisi.

Sisustus vaikuttaa aivan kaikkialla sisätiloissa, joissa liikummekaan. Jos sisustus ei toimi, pienetkin asiat voivat aiheuttaa suurtakin ärsytystä ja stressiä, ja sitä kautta vaikuttavat mielialaamme ja mielenterveyteen.

Työpiste on rakennettu vaaleasta puisesta tasosta, joka on kiinnitetty seinään, sekä kahdesta puisesta hyllystä jotka on sijoitettu päällekäin. Takaseinä tummaksi maalattu paneeli antaa syvyyttä vaaleille hyllyille ja tasolle.

Tarkasti mietitty sisustus on muutakin, kuin se että huone näyttää kivalta. Se vaikuttaa jopa turvallisuuteen. Hyvin valaistut portaat, ehkäisevät kaatumista yöllä unenpöpperössä ja huolellisesti sijoitetut kalusteet ehkäisevät jopa tulipaloja, kun herkästi palamaan syttyvää materiaalia olevaa rahia ei olla laitettu suoraan takan eteen. Sisustuksella voidaan myös viestiä asioita. Ikkunattomassa tilassa, ja huoneissa joissa on vain vähän ikkunoita, valolla on suuri merkitys. Esimerkiksi vanhainkodissa valon kirkkaudella voidaan kertoa vuorokaudenajasta. Muistisairaskin ymmärtää valon perusteella onko päivä vai ilta.

Ympärillä olevilla väreillä on mielialaan suuri vaikutus. Esimerkiksi keltaista väriä ajatellessa tulee yleensä ensimmäisenä mieleen auringon lämpö ja valo, ja keltaista käytetäänkin usein masennuksen hoidossa. Keltainen värin ympäröimänä kehomme erittää enemmän serotoniinia, joka lisää onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunteita. Keltainen myös aktivoi keskushermostoa ja ja lisää keskittymiskykyä, jolloin se on oiva valinta esimerkiksi kouluihin tai toimistoille.

Olohuoneen nurkkaukseen on sijoitettu keltaisen samettisohvan viereen kolme viherkasvia. Kasvit on eri korkuisissa ruukuissa. Kaksi pienempää kasvit on jalallississa ruukuissa jotta saavat lisää korkeutta.

Värit vaikuttavat kaikkialla, mutta erityisesti sairaalan sisustuksessa niillä on suuri merkitys. Kun sisustus on pirteä ja iloinen, potilaskin piristyy. Ankeassa ja kolkossa sairaalassa sen sijaan tuntee olonsa entistäkin sairaammaksi, ja se ei ainakaan vauhdita paranemista.

Viherkasveilla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia sisustuksessa. On tutkittu, että työpaikoilla viherkasvit vähentävät jopa sairaslomien määrää! Mitä enemmän kasveja toimistossa oli, sitä terveempiä työntekijätkin olivat. Huonekasvit puhdistavat sisäilmaa, ja sitä kautta pysymme paremmin terveinä. Miellyttävä ja vihreä työympäristö myöskin antaa työntekijöille vaikutelman siitä, että heidän hyvinvointiinsa panostetaan ja sitä kautta työnteko on mielekkäämpää. Ja onhan se aivan selvää, että kuka tahansa käy töissä mieluummin viihtyisässä kauniissa toimistossa, kuin ankeassa konttorissa!

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-5066598

https://askelterveyteen.com/varien-psykologia/

https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/nain-valo-vaikuttaa-meihin

https://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/huonekasveilla-uskomaton-vaikutus-tyontekoon-keskittymiskyky-lisaantyy-ja-sairaslomat-vahenevat/5561600#gs.TFT4dYE

https://tortureinegypt.net/30-home-office-designs-that-truly-refresh-your-spirits/

https://www.vtwonen.nl/bloggers/myattic/voorjaarshuis-blogger-my-attic/

https://www.ikea.com/us/en/ideas/201823_idli02a/

#hyvinvointisisustus #sisustusjamielenterveys #väritsisustuksessa #viherkasvienvaikutussisustuksessa

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE