Leikittele terassin muodoilla


Olitpa sitten toteuttamassa pientä tai isompaa terassialuetta, suunnittele terassiin korkeuseroja, niin saat siitä takuulla kiinnostavamman näköisen, kuin perinteisestä tasaisesta kuution muotoisesta terassista.

Voit jakaa terassin myös vaikka muutamaan osaan. Sijoita esimerkiksi ruokailupuoli talon/mökin viereen ja rakenna sille katos. Näin ruokailutarvikkeet on nopea kantaa sisältä ulos, ja sateen yllättäessä kesken syömisen ei tarvitse rynnätä ruokineen sisälle. ​Oleskelualue voi olla sitten vaikka vähän kauempana rakennuksesta, esimerkiksi mökillä lähempänä rantaa, eikä katos siinä ole ehkä niin tarpeellinen.

Tällä terassialueella on käytetty laudoituksessa sekä puun väristä, että mustaa lautaa. Korkeamalta terassilta matalammalle kuljetaan mustaa laiturimaista polkua pitkin. Huomaa, että mustat laudat on ladottu tavallisesta poiketen pitkittäin!

Jos pihalta löytyy iso kivi, ei sitä tarvitse lähtä yrittää siirtämään kun rakennat terassin niin, että se kiertää kiven muotoja. Kivestä tulee upea yksityiskohta pihalle.

Yhdistele terassissa rohkeasti eri materiaaleja! Tällä modernilla pihalla ruokaillaan isoista betonilaatoista tehdyllä alueella. Laattojen väliin on jätetty isot raot, jotka on peitetty pienillä koristekivillä. Betonialueelta kuljetaan portaita pitin puiselle löhöilyaluelle, jonne on upotettu poreamme.

Kun terassialueet on tehty jännän muotoisiksi ja eri korkeuksille, piha näyttää paljon isommalta mitä oikeasti onkaan. Kuvittele, että tämän saman pihan puoleen väliin yltäisi kuution muotoinen terassi, josta piha jatkuisi nurmikenttänä ja sinne olisi istutettu pari kasvia sinne sinne tänne. Miten tylsältä se näyttäisikään tähän verrattuna!

Ylin terassi kaartuu kauniisti tulipaikan takana, ja antaa vastapainoa muuten särmikkääseen pihaan. Huomaa, että ylimmän terassin rakenteisiin on tehty upotukset kasvialtaille. Kun multaa mahtuu paljon, siinä menestyy myös pensas.

Perinteisen puisen pation lisäksi on olemassa muitakin vaihtoehtoja rakentamiseen. Ulkokäyttöön sopivat laatat kestävät aikaa, eivätkä vaadi huoltamista siinä missä perus puuta täytyy ölytä joka vuosi, jollei halua tikkuja varpaisinsa.

Boheemilla pihalla yhdistyy vanha punertava pihakivetys, sekä sinivalkoinen marokkolaistyylinen laatoitus.

Perinteistä punertavaa pihakivetystä voi käyttää myös modernimmassa ympäristössä. Se tuo kaivattua rosoisuutta muuten todella pelkistetylle terassialueelle. Jos pihalta löytyy puu, jota et millään haluaisi kaataa terassin tieltä, rakenna terassi sen ympärille! Jätä puun rungon ympärille tilaa kasvaa, ja huolehdi siitä että juuristoon pääsee vettä terassista huolimatta.

Rantasaunan terassi on käsitelty saman sävyiseksi saunarakennuksen kanssa. Valkoiset kalusteet raikastavat mustia pintoja.

Jyrkkään mökkirantaan on toteutettu portaat, jotka laskeutuvat maaston muotojen mukaan. Pitkään ja jyrkkään törmään ei kannatakaan missään nimessä lähtä tekemään suoraa pitkää portaikkoa jo turvallisuuden vuoksi. Luonnossa kun mikään ei ole tasaista, portaat on helpompi rakentaa maanpinnan muotoja mukailemaan, ja portaikko myöskin näyttää näin kauniimmalta ja sulautuu luontoon. Rantatörmään mahtuu myös useampi tasanne, joista isoimmat toimivat terasseinakin. Kaiteet luovat turvallisuutta ja mustanharmaa väritys sulautuu mäntymetsän ja kallioiden keskelle.

Lähteet:

http://www.thereseknutsen.no/tv-garden-design-at-tv2/

https://i.pinimg.com/originals/38/2c/98/382c98481e57256ceed0bee55b74f5ec.jpg

http://www.contemporist.com/small-backyard-in-san-francisco-designed-for-entertaining/

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/nakyma-tyynelle-jarvelle-ja-satavuotiaat-hirret-10-unelmien-mokkisaunaa

http://esmeraldas.fi/asuntomessut-2017-mikkeli/

https://onekindesign.com/2016/04/08/modern-outdoor-patio-designs/

https://archzine.net/gartengestaltung/garten-gestalten-moderne-gartengestaltung/

#terassinsisustus #terassinsuunnittelu #moderniterassi #mökkiterassi #terassilaatoitus #ulkoportaat

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

1/9
ARCHIVE
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

Emilia Tornberg

tornbergemilia@gmail.com

Kuopio, Finland