Vinkkejä mökille, makuuhuone


Kesämökeillä makuuhuone ei ole ehkä se paikka, johon ensimmäisenä panostetaan, mutta kun tekee valinnat harkiten, saa ilmeestä helposti yhtenäisen ja tyylikkään. Pienillä normaaleista poikkeavilla yksityiskohdilla voi taas tuoda kiinnostavuutta huoneeseen.

Merellinen rantatunnelma syntyy kesämökin makuuhuoneeseen maanläheisistä sävyistä, sekä ripauksella sinistä. Rottinkinen sänky sekä sängyn päädyssä oleva laatikko tuovat kontrastia valkoisten seinien ja lattian keskelle. Rottinki on perinteinen materiaali, mutta tällä hetkellä myös erityisen trendikäs.

Verhoista löytyy myös samaa ruskean sävyä, kuten tyynystäkin. Sininen päiväpeitto, sekä sinisävyinen lasinen lampunjalka luovat saariston tunnelmaa. Lattialla olevasta matosta löytyy kaikki huoneen värit, ja se kokoaa ne hienosti yhteen. Purjevenetaulu seinällä kruunaa tilan.

Merelliseen makuuhuoneeseen sopii sinisen sävyt ja rottinki.

Kesämökeillä yleinen ärsytyksen aihe lienee hyttyset. Mikäli haluat varmistua siitä, että saat nukuttua yösi rauhassa, ripusta hyttysverkko sängyn ylle. Kun sängyn ympärillä on tukeva runko katokselle, verhot eivät laskeudu suoraan naamalle, vaan kiertävät kauniisti sängyn reunoja pitkin.

Romanttiselle katokselle on vastapainoksi valittu jykevä leveää puuta oleva sänky. Näin makuuhuone ei ole aivan ällösöpö. Ruskea matto ja yöpöydät myöskin pitävät fiiliksen kaukana prinsessamaisuudesta. Siniset taulu ja tyynyt taas antavat hieman väriä makuuhuoneeseen.

Sängyn ympärillä on romanttiset verhot.

Skandinaavisen moderni makkari ei ylimääräisiä koristeita kaipaa. Seinät on jaoteltu kahteen osaan. Alaosa on valkoiseksi maalattu, kun taas yläosan panelointi on jätetty puun väriseksi. Tämä toimii, koska huonekorkeutta riittää useita metrejä tavanomaista enemmän. Kaksiväriset seinät luo itsessään jännitettä huoneeseen, joka on muuten jätetty hyvin simppeliksi. Valkoisen sängyn lisäksi sieltä löytyy 60- luvun työpöytä sekä pinnatuoli. Lukuvalo on ripustettu roikkumaan suoraan katosta, ja se korostaa huoneen korkeutta entisestään.

Skandinaavisessa makuuhuoneessa on käytetty valkoista ja puun sävyjä.

Katosta riippuva sänky ei ole tosikon valinta. Jos sängyn meinaa ripustaa roikkumaan, täytyy kiinnityksen kestää useita satoja kiloja, jolloin täytyy olla aivan varma, että rakenteet kestävät sen. Ullakkotilan kattoa on aukaistu ja kattoparrut ovat hienosti esillä, joihin sänky on helppo kiinnittää. Värit antavat ryhtiä muuten kokonaan valkoiseen huoneeseen. Makuuhuoneen seinässä on käytetty leikkisää pallotapettia ja sängyn köydet ovat keltaiset. Päätyseinä taas on maalattu mustalla liitutaulumaalilla ja musta väritys toistuu myös tyynyissä.

Makuuhuoneen parisänky riippuu katon parruista.

Valkoisen makuuhuoneen ei tarvitse olla tylsä. Kun tekstiileissä on käytetty eri valkoisen sävyjä, ne tekevät huoneesta moniulotteisemman. Sängyn alle on levitetty valtava beige matto, joka on nappivalinta isoon tilaan. Liian pieni matto näyttäisikin vain omituiselta ison sängyn rinnalla. Sängyn päädyssä olevan penkin runko on tummaa puuta ja samaa puun sävyä löytyy myös katossa olevasta näyttävästä kattokruunusta, sekä terassin kaiteista. Pariovet avautuvat suoraan ulos terassille ja suuri ikkunapinta-ala takaa valoisuuden.

Valkoisesta makuuhuoneesta on käynti suoraan terassille.

Kaikkien kesämökkien keskimääräinen pinta-ala vuonna 2017 Suomessa oli 49 neliötä ja kesämökeistä puolet on 40 neliöisiä tai sitä pienempiä. Suomalaiset siis mökkeilevät melko ahtaissa olosuhteissa! Tämä on kuitenkin kääntymässä kokoajan ylöspäin, koska uudet sukupolvet rakentavat isompia kesämökkejä.

Koska tilaa ei ole paljon, se kannattaa käyttää viisaasti. Usein pieneenkin mökkiin saattaa ahtautua isompikin porukka yöpymään. Tällöin kerrossänky voi olla hyvä tapa saada pienestä tilasta enemmän irti. Kerrossängyistä tulee monelle ensimmäisenä mieleen ne rumat pikkulasten ahtaat sängyt, mutta onneeksi on olemassa tyylikkäämpiäkin ratkaisuja.

Tämä moderni kerrossänky sopii aikuisempaankin tyyliin. Alasänky on leveämpi parisänky ja ylös mahtuu kolmas nukkuja. Omat lukuvalot takaavat sen, ettei toisten unet häiriinny.

Tyylikkään moderni puinen kerrossänky sopii aikuisempaan mak

Lasten kerrossänkyyn sopii vähän villimmätkin ratkaisut. Kun mökillä yläsänkyyn kiivetäänkin köysitikkaita pitkin, nukkumaan meno on paljon kivempaa.

Koristeelliseen kerrossänkyyn kiivetään köysitikkaita pitkin.

Aina ei kuitenkaan ole pakko olla niitä perinteisiä tikapuita. Portaat toimivat myös kerrossänkyyn. Kun sänkyjen alla on laatikostot, tila pääsee hyötykäyttöön. Puhtaat lakanat on helppo vaihtaa, kun ne ovat heti käden ulottuvilla. Sinisen ja beigen sävyt sopivat hyvin yhteen ja luovat rauhoittavan tunnelman.

Kerrossängyn yläkertaan kiivetään portaita pitkin.

Ikkunat avartavat tilaa kuin tilaa valtavasti. Pienikään makuuhuone ei tunnu ahdistavalta, kun kokonainen seinä on pelkkää ikkunaa, vaikka kaikki pinnat ovatkin tummia. Puun sävyt on poimittu mäntymetsästä ja tämä takaa jatkuvuuden tunteen suoraan luontoon. Kun lattia, seinät ja katto on samaa sävyä, pienestä tilasta tulee yhtenäinen. Sängyn päätyseinässä on kuitenkin käytetty piristeenä lämpimänsävyistä puuta tuomaan vastapainoa harmahtavammille pinnoille. Myöskin niinkin yksinkertainen asia, kuin valkoiset lakanat pääsevät todella oikeuksiinsa ja antavat raikkautta koko makuuhuoneen ilmeelle.

Jos aamuaurinkoon herääminen ei kuulosta kivalta, kannattaa kiinnittää katon rajaan pimennysvehot, niin suuretkaan ikkunapinnat eivät haittaa nukkumista.

Mökin makuuhuoneen seinä on lattiasta kattoon ikkunaa.

Lähteet:

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/664997-kesamokkien-koko-kasvaa-suomessa-jatkuvasti-tallainen-on-keskimaarainen-mokki-nyt

https://www.archdaily.com/200635/summer-house-skatoy-filter-arkitekter-as

https://homesthetics.net/13-important-things-ask-renting-apartment/

http://houseofturquoise.com/2015/01/sophie-metz-design.html

http://www.contemporist.com/this-small-summerhouse-was-designed-for-a-young-swedish-family/

https://www.potterybarn.com/products/pb-essentials-duvet-cover-sham/?pkey=csolid-duvet-covers-shams

https://homeadore.com/2018/02/19/la-mira-ra-house-aum-pierre-minassian/

#kesämökinsisustus #makuuhuone #mökinmakuuhuone #kerrossänky #hyttysverkko #modernimakuuhuone #romanttinenmakuuhuone #skandinaavinenmakuuhuone #riippuvasänky #ideoitamökille #sisustusideamökille #valkoinensisustus #merellinensisustus #saaristolaistyyli

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE