Uima-allas unelmia


Kesähelteillä uima-altaan hankkiminen käy helposti mielessä, mutta sellaisen toteuttaminen tuntuu usein kauhen vaivalloiselta ja kalliilta. Halvimmillaan altaan voi saada tonnilla tai parilla, mutta toisaalta kalliskin allas kirpaisee kukkarossa vähemmän, kun miettii että sama allas voi olla käytössä jopa vuosikymmeniä. Mitä allasalueen rakentaminen vaatii ja entäpä huolto ja siihen menevä rahamäärä? Kuinka saada upea allas, joka istuu pihan muuhun ilmeeseen.?

Todennäköisesti hintavinta altaan hankinnassa on pohjatyöt. Vettä täynnä oleva allas voi painaa tuhansista jopa kymmeniin tuhansiin kiloihin, joten pohjan täytyy kestää altaan paino. Toinen huomioon otettava seikka on Suomen talvi, ja maan routiminen sekä veden läpäisykyky. Pihan salaojituksen tulee myös olla kunnossa, jotta altaan tyhjentäminen onnistuu asianmukaisesti. Riippuu myös altaasta, millaiset pohjatyö se vaatii. Tarvitseeko se esimerkiksi valetun pohjan tai tukimuurin. Tuleeko allas vain kesäkäyttöön vai halutaanko sitä käyttää myös talvella, jolloin eristykset täytyy olla tehty huolellisesti. Valmistajalta saa tarkat ohjeet pohjatöihin allaskohtaisesti.


Vaihtoehtoja on paljon perinteisen valetun altaan lisäksi. Altaan runko voi olla myös lasikuitua, puuta, terästä tai alumiinia. Se voidaan joko jättää maan tai terassin päälle, tai upottaa maahan.


Uima-allasta ei kannata sijoittaa puiden tai pensaden viereen, jos haluaa välttyä ylimääräiseltä putsaamiselta. Roskaantumista voi estää myös altaan päälle levitettävillä katteilla. Se myös pitää veden lämpimänä ja suojaa lapsia putoamasta veteen. Altaan peittäminen aina uintiajan ulkopuolella myöskin säästää rahaa, kun vesi ja kemikaalit eivät pääse haihtumaan.


Altaan huoltaminen on toinen asia, mikä herättää helposti ensimmäisenä kysymyksiä. Toki uima-allas vaatii säännöllistä putsaamista, mutta siihenkin on olemassa omat laitteensa millä säästyy valtavasti aikaa. Näkyvät roskat on helppo kerätä säännöllisesti itse pois ja näkymättömät liat hoitaa pois suodatinjärjestelmät. Altaan pH arvo ja klooripitoisuus tulee tarkistaa viikoittain jotta tietää, että kaikki on kunnossa ja veteen lisätään kemikaaleja sen mukaan. Pohja ja seinät tulisi myös imuroida allas imurilla puhtaaksi muutaman viikon välein, jotta ne eivät pääse limottuun. Altaan suodattimet tulee myös muistaa tarkistaa säännöllisesti. Huoltoon menevää rahasummaa on mahdoton arvioida tarkasti mutta kemikaalit maksavat noin 50-200 euroa kesässä ja veden suodatus ja pohjan imurointi kuluttavat jonkin verran sähköä.

Lämmityskustannukset riippuvat paljon siitä, kuinka iso allas on ja mikä on lämmitystapa. Uima-altaita voidaan perinteisen sähkön lisäksi lämmittää ilmalämpäpumpuilla, aurinkopaneeleilla kuin ihan kamiinassa puita polttamallakin. Altaan talvehtimisesta kannattaa kysyä valmistajalta. Osa pitää tyhjentää vedestä, kun taas joihinkin altaisiin vettä tulee jättää, jotta routa ei pääse altaan alle ja rakenteet vaurioidu.


Kuinka sitten saada visuaalisesti miellyttävä allasalue, joka istuu suomalaiseen maisemaan? Altaan ja terassialueen ilme riippuu ympäröivästä luonnosta ja rakennuksen arkkitehtuurista. Mökkiympäristössä keskellä mäntymetsää oleva allas ei ylimääräisiä krumeluureja kaipaa. Simppeli allas istuu karuun maisemaan ja päästää luonnon oikeuksiinsa. Terassin harmaa väritys ei pomppaa liikaa maisemasta esiin ja tuo mieleen avokalliot.


Betonisen altaan ilmettä saa pehmennettyä, kun yhdistää siihen puuta tuomaan lämpöä. Kun terassin nostaa hieman allasta korkeammalle puinen arkkitehtuuri korostuu ja alueesta tulee mielenkiintoisempi.


Jos allas tulee rakennuksen välittömään läheisyyteen, kannattaa miettiä, miten saisi sen sidottua rakennuksen muuhun arkkitehtuuriin. Yksinkertaisen modernin talon kylkeen sopii simppeli suorakaiteen muotoinen allas, joka jatkaa talon suoraviivaisia linjoja. Kun käyttää altaan ympärillä samoja värejä ja materiaaleja mitä talossakin on, kokonaisuudesta tulee selkeä.

Vaihtelevilla pinnanmuoroilla saa jaoteltua tilaa eri toiminnoille ja ilmeestä saa kiinnostavamman. Jaa terassi muutamaan eri tasoon. Joku voi olla grillailua varten, aurinkoisemmassa paikassa voi olla auringon otto alue ja ruokailulle sekä rennolle chilllailulle esimerkiksi katettu terassialue, jolla voidaan oleskella myös sateen sattuessa. Kun altaan vieressä oleva alue on laskettu altaan pintaa alemmas, voidaan viereen sijoittaa myös kasveja, koska ne eivät pääse roskaamaan vettä. Kasvit myöskin saavat uima-altaan sulautumaan keskelle luontoa.

Altaan ei toki tarvitse olla se perinteinen suorakulmio, ja siitä voikin rakentaa minkä muotoisen vaan. Valmiissa allaspaketeissakin löytyy jo monenmuotoista mallia. Vesiputouksilla, suihkulähteillä ja valaistuksella saa myös paljon aikaan. Led- valaistus ei kuluta paljoa sähköä, mutta sillä saa helposti alueesta todella näyttävän kun ilta hämärtyy. Altaan valaisu pimeällä on myöskin jo turvallisuus kysymys.

Vaikka itsellä ei olisikaan lapsia, kannattaa miettiä altaan suojaamista tuttavien tai jopa naapurien lapsilta. Ei ole kerta eikä ensimmäinen, kun naapurin lapset tulevat salaa pihalle talon tyhjentyessä ja uima-allas on todellinen vaaran paikka siinä tapauksessa. Aiemmin olikin jo puhetta altaan päälle levitettävästä suojakatoksesta, mutta toinen keino on rajata alue aidalla. Simppeli lasinen aita toimii siinä tapauksessa hyvin, mikäli haluaa aidasta huomaamattoman, eikä ulkonäkö kärsi!

Lähteet:

https://www.lt-tuote.fi/uima-altaat-ja-tarvikkeet/tuotteet/uima-allaslaitteet/uima-altaan-suodattimet/601/

http://www.piresma.fi/UIMA-ALTAAN_HOITO-OPAS_.asp

http://www.allas.fi/uima-altaan_hoito.php

https://www.cleanipedia.com/fi/ulkotilojen-siisteys-kunnostaminen/uima-altaan-puhdistus

Kuvat:

https://renoguide.com.au/outdoor/40-outdoor-pool-ideas

http://joarc.fi/index.php/projects/holiday-villas/65-korsholmen

http://www.landscapedesigncaribbean.com/landscape-designers-nj/portfolio-landscape-architecture-nj.html

https://casalibrary.com/2017/05/05/gordons-bay-house-by-madeleine-blanchfield-architects/

https://hgmagz.com/50-great-backyard-swimming-pool-designs/

http://dadyhomes.info/35-fantastic-infinity-pool-dream-house/

http://www.decohoms.com/stylish-enclosed-swimming-pools/

http://www.contemporist.com/deck-design-idea-raised-wood-deck-sliding-pool-cover/

https://i.pinimg.com/originals/4f/0f/d6/4f0fd6136dd73bab54eed1006f160b4d.jpg

#uimaallas #terassi #mökki #piha #allasalue #uimaaltaanhoito #arkkitehtuuri #terassialue #uimaaltaanhuolto #uimaaltaanrakentaminen #pihasisustus

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

1/9
ARCHIVE
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

Emilia Tornberg

tornbergemilia@gmail.com

Kuopio, Finland