Valkoinen ei avarra automaattisesti


Pintamateriaalien värejä valittaessa täytyy ottaa huomioon se, miten eri sävyt saavat tilassa aikaan erilaisia efektejä. Huone voi näyttää isommalta tai pienemmältä, pimeämmältä tai valoisammalta ja tunnelma voi vaihdella kylmästä lämpimään ja piristävästä masentavaan ja kaikkea siltä väliltä. Yhdestä väristä löytyy tuhansia eri sävyjä ja pienikin ero saa aivan eri fiiliksen aikaiseksi tilaan. Perinteinen maalarinvalkoinenkin itseasiassa sisältää hieman mustaa väriä, eikä näin ollen ole täysin puhtaan valkoinen, kuten usein ihmiset kuvittelevat. Tavallisilla kaduntallaajilla on pinttynyt päähän myös ajatus siitä, että maalaamalla kaiken valkoiseksi saadaan isommalta vaikuttava tila. Asia ei kuitenkaan varsinaisesti ole näin. Kyllähän valkoinen valoa tilaan tuo, mutta liika on liikaa tässäkin tapauksessa. Eräässä sisustuslehdessä oli loistava vertaus. Kuvittele että sinulla on käsissä kaksi paperia, joista toinen on kirkkaan valkoinen ja toinen murretun sävyinen. Niitä katsoessa huomaat, että tummempi sävy painuu taka alalle, eli avartaa kun taas kirkkaan valkoinen näyttää olevan lähempänä.

Olohuoneessa peräseinä on maalattu tummanharmaalla ja sivuseinät ja katto ovat valkoiset. Tummanharmaa seinä tuo huoneeseen syvyyttä ja avartaa tilaa.

Tuntuu että monet ihmiset pelkäävät tummempien sövyjen käyttöä, koska ajattelevat että tila näyttää näin pimeämmältä. Kaikki vetäistään vain tällä kuuluisalla maalarinvalkoisella ja kuvitellaan, että nyt saatiin tilasta kaikki avaruus irti. Se on kuitenkin jopa täysin päinvastoin mikäli vaan värejä osaa käyttää oikein. Yllä oleva sisustus näyttää avaralta ja valoisalta, vaikkei kaikkea olekaan laitettu valkoiseksi.


Takaseinä on maalattu harmaalla, mikä saa tilan näyttämään pidemmältä, eli isommalta mitä todellisuudessa on. Jos takaseinä olisi valkoinen, huone näyttäisi taas paljon pienemmältä. Sävyerojen ei tarvitse kuitenkaan olla näin jyrkkiä mikäli haluaa, tuoda tilaan avaruutta. Riittää kun valitsee hieman tummemman sävyn vaaleamman rinnalle, niin muutos on jo huomattava.


Värisävyjä valitessa kannattaa miettiä haluaako tilasta kylmän vai lämpimän sävyisen ja valita värit sen mukaan. Täytyy ottaa kuitenkin huomioon myös ilmansuunnat. Jos huone on pohjois- tai itäpuolella värit näyttävät paljon kylmemmiltä, mitä etelässä ja lännessä oleva huone. Jos et siis halua talon pohjoispuolen huoneiden vaikuttavan liian kolkoilta sinisen ja harmahtavan sävyisiltä, kannattaa valita ehdottomasti hieman kellertävään taittava sävy. Se kompensoi ikkunasta tulevaa kylmän sävyistä valoa. Samoin taas etelä- tai länsipuolella oleva huone näyttää kellertävämmältä ja maalisävyistä kannattaa ottaa siniseen eli kylmempään taittava värisävy, jos ei halua että huone on liian lämpimän värinen ja näytä kellertävältä.


Valkoinen seinä ja katto luovat illuusion korkeammasta olohuoneesta kun seinän rajapinta hämärtyy. Mata tila näyttää korkemmalta mitä todellisuudessa on.

Katon sävyksi kannatta valita usein sama väri kuin seinissä, jos haluaa tilan vaikuttavan korkeammalta. Jos seinät ja katto on maalattu eri sävyllä, katosta tulee ikään kuin kansi tilan päälle ja huone näyttää matalammalta mitä todellisuudessa on.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa sekä katto, seinät että lattia on tummanvihreällä maalattu. Näiden rajapinnat hämärtyvät ja huone näyttää korkeammalta. Oikeanpuoleisessa kuvassa katto onkin maalattu valkoisella, jolloin huone näyttää matalammalta mitä onkaan.Näitä kahta kuvaa vertaamalla näkee konkreettisesti miten vaikuttaa kun seinät ja katto ovat saman väriset. Molemmissa huoneissa on tummat seinät ja lattia, mutta toisessa onkin valkoinen katto. Yllättäen vaalea katto kuitenkin madaltaa tilaa! Vasemmassa huoneessa taas seinän ja katon välinen raja hämärtyy, koska ne ovat saman väriset ja huone näyttää korkeammalta mitä oikeasti onkaan!


Pahin vaihtoehto on kuitenkin valita tumma lattia ja tumma katto vaaleiden seinien rinnalle. Huone näyttää näin järkyttävän matalalta ja tuntuu kuin katto romahtaisi niskaan.


Kylpyhuoneen katto ja lattia ovat tummanruskeat ja seinät valkoiset. Tämä saa huoneen tuntumaan ahtaalta ja tunkkaiselta ja näyttää kuin katto romahtaisi niskaan.

Erityisesti kylpyhuoneisiin halutaan usein tunnelmaa, ja sinne tummemmat värit sopivat loistavasti. Älä kuitenkaan valitse värenä näin, kuten yllä olevassa kuvassa on tehty.


Tässä kylpyhuoneessa taas lattia ja katto on jätetty vaaleiksi, toisin kuin edellisessä kylppärissä. Tumma seinä tuo avaruutta ja tunnelmaa tilaan ja huone ei näytä kolkolta laatikolta. Tämä kylppäri ei kuitenkaan missään nimessä näytä pimeältä, vaikkei kaikkea ole valkoiseksi vedettykään, eli tummempia värisävyjä ei kannata pelätä turhaan.


Tumma peräseinä ja sivuseinä luovat vaikutelman lyhyemmästä ja leveämmästä käytävästä mitä se todellisuudessa on.

Pitkissä ja kapeissa tiloissa värien valinta korostuu. Kun peräseinä ja toinen sivuseinistä maalataan samalla tummemmalla sävyllä tila ei näytä enää pitkulalta. Kuitenkin jos pelkkä peräseinä jätetään tummemman sävyiseksi, käytävä näyttää entistäkin kapeammalta ja pidemmältä ja tätä efektiä harva haluaa. Myöskään tummat sivuseinät ja vaalea peräseinä ei toimi, koska käytävä kapenee ja pitenee tällöin entisestään.


Pitkä käytävä näyttää entistä pidemmältä kun peräseinä on tummempi kuin muut seinät ja katto.

Tässä käytävässä olisi kannattanut maalata jompi kumpi sivuseinistä myös samalla tummemmalla sävyllä mikä peräseinästä löytyy, koska nyt käytävä näyttää todella kapealta ja pitkältä. Kun mietit pintojen sävyjä mieti siis tarkkaan minkä vaikutelman haluat tilasta antaa ja valitse värit sen mukaan.Kuvat: Pinterest

http://heimerakennetaan.blogspot.fi/2011/01/ajatuksia-laatoista.html


#värit #värisävyt

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE