Kuinka valita sopivan kokoinen matto?


Suomalaiset ostavat yleensä aivan liian pieniä mattoja. Maton tarkoitus on koota eri huonekalut yhteen. Sen ei ole tarkoitus olla epämääräinen läntti jossain kohtaa lattiaa. Jos lattia on upean näköinen, ei mattoa tarvitse välttämättä ostaa ollenkaan mutta jos maton kuitenkin haluaa hankkia kannattaa valita sellainen, joka tuo tilan hyvällä tavalla esiin.

Nykyään suositaan paljon isoja, avaria ja todella korkeita tiloja, jolloin mattojen akustoiva ominaisuuskin kannattaa huomioida. Mikään ei ole ikävämpää kuin kaikuva korkea olohuone. Kukapa nyt haluaisi kotiinsa hallimaisen tunnelman.

Yllä olevassa kuvassa on hyvin havainnollistettu, minkäkokoinen matto kannattaa valita. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että matto tuodaan reilusti huonekalujen yli.

Olohuoneessa matto tulee vetää reilusti sohvan ja nojatuolien jalkojen alle. Näin saadaan koottua paljon yhtenäisempi vaikutelma, kuin jos pieni epämääräinen kikkare olisi läjäytetty keskelle sohvaryhmää. Laita siis matto sille alueelle, minkä koet oleskelualueeksi. Sohvapöydän alla ei yleensä oleskella, joten mattokaan ei kuulu pelkästään sen alle.

Tästä kuvasta näkee, miten liian pieni matto pienentää tilaa. Olohuone olisi paljon rauhallisemman ja avaramman näköinen, jos olisi valittu isompi matto, mikä menisi reilusti sohvan alle. Myöskin leveyssuunnassa matto on liian pieni. Jos se tulisi puoli metriä sohvasta sivullepäin, oleskelualue näyttäisi paljon suuremmalta kuin mitä se nyt näyttää olevan.

Olohuoneessa on iso matto joka menee sohvaryhmän yli.

Tässä olohuoneessa on taas mietitty maton kokoa hieman tarkemmin. Matto on laitettu reilusti koko oleskelualueelle. Se kokoaa huonekalut yhteen, ja tekee tilasta viihtyisän ja rauhallisen. Varsinkin jos olohuone on korkea, tätä kikkaa kannattaa käyttää. Näin ei tarvitse käyttää niin paljon akustiikkalevyjäkään, kun mattosta saa jo paljon akustoivaa pintaa.

Usein korkeissa olohuoneissa on myös se ongelma, että ne näyttävät laatikolta, jonka pohjalle on heitelty muutama pieni kikkare sinne tänne. Tämä efekti saadaan poistettua isolla matolla, joka tuo erilliset huonekalut yhteen.

Makuuhuoneessa liian pieni matto on laitettu sängyn jalkopäähän. Se pienentää tilaa ja näyttää omituiselta suuressa huoneessa.

Myöskin makuuhuoneessa maton kanssa voi mennä totaalisesti pieleen. Yllä olevassa kuvassa on tyyppiesimerkki siitä, kuinka matto on mittasuhteiltaan aivan liian pieni suureen huoneeseen. Tässä makuuhuoneessa matto näyttää lähinnä omituiselta näin suuressa tilassa.

Iso pörröinen matto tulee reilusti yli sängyn jokaiselta sivulta.

Yllä olevassa makuuhuoneessa matto taas oiken houkuttelee hyppäämään sänkyyn. Vaikka tila on suurinpiirtein saman kokoinen kuin edellisessä kuvassa, tämä makuuhuone näyttää avarammalta, koska matto on suhteutettu oikein tilaan nähden. Valitse siis riittävän suuri matto, joka tulee reilusti yli sängyn alta.

Ruokapöydän alla on matto. Tuolit hädintuskin mahtuvat maton alle koska matto on liian pieni.

Mikäli ruokapöydän alle haluaa laittaa maton, kannattaa miettiä ostovaiheessa, kuinka paljon tilaa ruokailuryhmä vie silloin, kun tuolit on vedetty pois pöydän alta. Sen voi helposti laskea lisäämällä pöydän jokaiseen reunaan 50cm. Jos ruokapöytä on esimerkiksi 80x160cm maton tulisi olla vähintään 180x260cm.

Erityisesti jos matto on vähänkään paksumpi, koolla on todellakin väliä jo turvallisuuden kannalta, koska jos osa tuolin jaloista on matolla ja osa lattialla, tuoli keikkuu.

Kuvassa oleva ympyränmuotoinen ruokapöytä on saanut alleen ympyränmuotoisen maton. Matton on riittävän iso kyseiselle pöydälle. Kun tuolit ottaa pöydän alta esiin, ne eivät tule maton yli.

Ympyrän muotoisen pöydän alla usein myöskin pyöreä matto näyttää paremmalta, kuin suorakulmanen. Tässä keittiössä ruokapöydän alla oleva matto on reilun kokoinen, eivätkä tuolin jalat pääse tulemaan maton yli kun noustaan ylös ruokapöydästä.

Kuvat: frontdoor.furniture.com, pinterest, amber interiors

#matto #sisustus #akustiikka

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE