Valaistuksen mahdollisuudet


Keittiössä roikkuu riippuvalaisin pöydän yläpuolella. Olohuoneen puolelle siirryttäessä, sohvapöydän yläpuolelta löytyy samanlainen valaisin, kuin jokaisessa muussakin perisuomalaisessa kodissa. Kylpuhuoneessa meikkaamista häiritsee se perinteinen loisteputkivalo, mikä on sijoitettu peilin yläpuolelle. Valo tulee niin huonosta suunnasta, ja on niin väärän väristäkin, että joka kerta kun kylpuhuoneesta astut ulkoilmaan tajuat näyttäväsi aivan röllipeikolta, kun valaistus on vääristänyt naamasi aivan täysin meikatessa. Entä jos valaistus mietittäisiinkin aivan alusta. Onko muitekin vaihtoehtoja kuin perinteiset irtovalaisimet siellä täällä asuntoa.

Yleensä valoa on aivan liian vähän tilaan nähden. Esimerkiksi isossa olohuonetilassa yksi kattovalo ei vain mitenkään riittä ja suurimmalla osalla ihmisistä ei ole hajuakaan, mitä erilaisia vaihtoehtoja valaistuksella on. Tyydytään vain siihen, mitä ollaan nähty kaikkien muidenkin kodeissa.

Parhaimmillaan oikeanlainen valaistus paitsi auttaa näkemään arjen askareissa, myös luo kodikkaan tunnelman, on kaunis yksityiskohta ja korostaa talon arkkitehtuuria. Ne kohdat mihin valon suuntaa, korostuvat väistämättä, niin hyvässä kuin huonossakin.

Talon pääovelle johtaa seinä minkä yläreunaan aivan katon rajaan on sijoitettu ohut valaisin koko seinän mitalta.

Yllä olevassa kuvassa on nerokkaasti sijoitettu valaisin seinän ja katon väliin. Se paitsi valaisee sisäänkäytiä, myös kertoo vieraille, mistä talon pääovi löytyy.

Talon ulkona olevat portaat on valaistu portaan etureunasta, jotta pimeällä olisi helpompi nähdä mihin astua.

Portaat on erittäin tärkeä valaista oikein turvallisuuden kannalta. Yksi tapa on sijoittaa valot portaan alapintaan aivan askelman etureunaan. Näin askelmat saadaan todella hyvin erottumaan pimeässä toisistaan ja kompastumisen vaaraa ei ole.

Talon takapihalla ovea kohti kulkevien portaiden etureunan alle asennettu ledinauha. Se valaisee portaat näyttävästi.
Portaikon kaiteen alareunaan on integroitu LED-valonauha, joka valaisee portaat.

Myöskin porraskaiteeseen voidaan integroida valaistus. Kun valo laitetaan kaiteen alapintaan, se suuntautuu portaita kohti, eikä häikäise silmään.

Keittiön katto on reunoiltaan alaslaskettu ja valo on sijoitettu rakenteisiin.

Keittiö on portaiden lisäksi yksi tärkeimmistä paikoista valaistuksen kannalta. Perinteinen tapa valaista keittiö, on ollut sijoittaa muutama loisteputkivalo keittiön välitilaan. Loisteputkivalot on laitettu seinään kiinni, mikä takaa sen että valo häikäisee kokkajan silmiä. Oikea tapa välitilan valoille olisikin kaappien etureunan alla, ei seinän vieressä. Led-valolista kannattaa sijoittaakin kaappien etureunaan ja suunnata se loivasti seinää kohti, jolloin valo ei häikäisekään kokkaajan silmää, mutta korostaa hienosti välitilaa.

Ledvalolista on asennettu yläkaapin alapintaan. Valo on suunnattu keittiön seinää kohti.

Kun LED-nauha on piilotettu kokonaan kaapin etureunan taakse, se ei pistä ikävästi silmään. Kaikki keittiön yläkaapit eivät ole kuitenkaan rakenteeltaan yllä olevan kuvan kaltaisia, jolloin on mahdollista ostaa erillinen koristelista ja kiinnittää se kaapin etureunaan. Näin valaistuksesta saadaan siistin ja viimeistellyn näköinen, kun itse LED-nauha jää piiloon.

Olohuoneen katto on reunoiltaan alaslaskettu ja valo tulee katon välistä.

Alaslasketut katot ovat loistava tapa valaista tiloja. Valo pääsee siivilöitymään tasaisesti rakenteista ja luo heti luxusmaisen viimeistellyn vaikutelman.

Kylpyhuoneen seinät on tehty niin että niiden takana on valot. Valo siivilöityy kauniisti seinärakenteiden takaa.

Myöskin seinärakenteen pystytään suunnittelemaan niin, että niiden taakse saadaan piilotettua valot. Näin valo siivilöityy tasaisesti koko tilaan, toisin kuin jos kylpyhuoneeseen olisi laitettu esimerkiksi yksi loisteputkivalo mikä häikäisisi osassa kylpyhuonetta ja osassa ei valaisisi tarpeeksi.

Jos uusi talo ei ole suunnitteluvaiheessa, tai alaslaskettu katto madalluttaisi liikaa jo ennestään matalaa tilaa, vaihtoehtona on erilaiset valolistat, mitä markkinoilta löytyykiin kuhunkin taloon sopivaa tyyliä.

LED-valonauha on sijoitettu valolistan sisään ja valaisee katon.

Valolista asennetaan aivan katon rajaan ja LED-nauha tulee sen taakse piiloon. Kannattaa miettiä haluaako että katto korostuu, vai olisiko seinä parempi vaihtoehto. Valolistoja löytyykin sekä ylhäältä, että alhaalta valaisevaa mallia. Markkinoilla on myöskin listoja, missä valo tulee sekä ala, että yläpinnasta valaisten sekä seinän, että katon. Valolistat ovatkin loistava ja suhteellisen edullinen tapa saada aivan uudenlainen ilme tilalle valaistuksen avulla.

Led valolista valaisee seinän.

Kuvat: Pinterest.com

#valaistus #lighting #epäsuoravalaistus #valolista #portaat #portaidenvalaistus

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
No tags yet.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE